Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DevHubOne с еднодневна работилница за ученици

Безплатната работилница показва първите стъпки в света на разработването на видео игри за ученици от 5 до 12 клас. Работилницата е подходяща за напълно начинаещи, които никога не са се докосвали до индустрията, както и за запалени геймъри, които искат да разберат каква е магията за създаване на любимите им заглавия. Гост по темата: Васил Анастасов, основател на DevHubOne:

"Имаме готовност за малко повече от 4 работилници на месец, стига да има интерес. Максимумът са 8 деца на сесия, за да можем да им обърнем внимание. Учениците могат да се запознаят с базата и когато искат са добре дошли да разработват своите идеи.
Ключовите теми започват със суха материя - говорим си за жанровете и професиите във видеоигрите и след това минаваме целия ден как да направим малка игричка. После се разработват нива, т.н. левъл дизайн. Не е абсолютно необходимо да имат базови понятия.
В една разработка се обменят информация и опит, не работи само един човек. Подтикваме към взаимопомощ, създаваме благоприятна среда на всички. Аз се чувствам все още на 15. Игрите те карат да имаш и бързо, но и критично мислене. Докато се разработва видеоиграта си мислим как ще се държи крайният потребител.
Изкуственият интелект ми помага в няколко насоки. Когато трябва да обясня на някой артист какво искам да направя минаваше много дълго време, но с ИИ директно казвам каква картинка искам, той ми го визуализира и го показвам на артиста - така се оптимизира времето и контакта. Затова използваме в работилницата ИИ за базови кодове - смени сцена, пусни музика. Като учениците получат базовите познания, вече могат да дадат правилно задание на ИИ.
След работилницата, за децата има други крачки - могат да се самообучават в залата ни. Но да навлязат по-сериозно, имаме курс, който ще е около месец. Децата ще разработват по-сложните неща - контролерите, анимациите на героите.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Самоков само в една секция машина е блокирала, там гласуват с бюлетини

В Самоков има 66 изборни секции. От тях една е подвижна и една е в местната болница, съобщи пред БНР-Радио София Венера Милова, секретар на общината. Само на едно място е възникнал проблем с машината и в съответната секция гласуването е продължило с хартиени бюлетини.

публикувано на 09.06.24 в 11:49
Езиците на бирата

Да търсим индивидуалността

Лили Големинова разлиства новата книга на Людмил Фотев "Езиците на бирата" и го превръща от неин уеб-редактор в гост: "Езиците на бирата" са логичното продължение на първата ми книга "Езикът на бирата" от 2009. Тогава нещата бяха като за начинаещи, после избухна крафт-революцията и тук. Честно казано, не вярвах, че нещата ще се развият толкова бързо и..

публикувано на 09.06.24 в 11:42

"Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2 април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп..

публикувано на 09.06.24 в 09:49

С шофьорска книжка не може да се гласува

В 120-о училище в Лозенец има 8 секции за 23 МИР, предаде репортер на БНР-Радио София. В 7-а секция за членове на Европейския имат право да гласуват 643-ма избиратели, а за Народното събрание – 651. Засега само една пета от гласувалите са предпочели хартиена бюлетина. Обикновено активността по време на избори в този район е над..

публикувано на 09.06.24 в 09:45
Първан Симеонов

Екзитполът е още една гаранция за достоверността на отчитането на вота

Партньор на БНР в отразяването на изборите 2 в 1 е агенция "Галъп интернешънъл болкан" . Директорът ѝ Първан Симеонов отбеляза пред БНР: "Както и в други изборни дни, "Галъп интернешънъл болкан" ще предоставя през целия ден информация за активността и структурата на вота и за двата типа избори. Това, което ние представяме през целия ден,..

публикувано на 09.06.24 в 07:25
Зала

Изборните протоколи на 3 МИР ще се предават на 2 места в София

В края на изборния ден в София протоколите и изборните книжа ще се предават на две места. В "Арена - София" - за 23-ти и 25-и многомандатни избирателни райони и в "Асикс - Арена" - за 24-ти многомандатен избирателен район. Заради гласуването за Европейски и за Български парламент очакването е процесът по предаване на протоколите да забави..

публикувано на 09.06.24 в 07:21