Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата песен "Тест" на "Остава" - китарно звучене, модерен рок и актуално видео

Представи я музикантът Георги Георгиев в "Радиокафе"

Снимка: личен архив

В предаването "Радиокафе" представяме най-новата песен на група "Остава" със заглавие "Тест", която пък се оказва последната от албума им "Кислород". Какво се крие зад това заглавие ни разказа Георги Георгиев.

"Решихме да правим нови парчета, по четири от тях сме започнали студийна работа", съобщи той и заяви желанието на групата да популяризират повече песни от албума, въпреки динамиката на живота, в която постоянно се случват нови неща, но ние самите се мотивираме от това, когато има нещо ново на хоризонта. "Тест" е последното от албума "Кислород", което официално ни се иска да бъде сингъл, посочи той.

"Не го мислим чисто концептуално да е с една дума, но много често така се получава - когато започнахме да редим песните от "Кислород" така се оказа. Относно "Тест" всички бяхме на едно мнение – да изкараме по-модерен рок, рокендрол сингъл, тъй като парчето е по-бързо, не зная дали текстът "комуникира" правилно с бързината на парчето, но ни се стори по-групарско и решихме, че имаме нужда точно от такова видео, което да е по-опростено, да изглеждаме повече като група", поясни музикантът.

Повечето от песните от албума "Кислород" са създадени по време на пандемията, каза още Георги Георгиев и разкри, че за песента "Тест" е имал готова мелодия в главата си.

"Без думи, но доста бързо го сглобих, като песен и хармония, а текстът дойде по-късно. В него не съм визирал пандемията, а съм имал предвид тези човешките тестове между приятели, любовни връзки и т.н.", уточни Георги Георгиев.

"Разбира се, кой не иска това, за което говори да звучи по-общочовешко? Надявам се да има такъв смисъл", допълни той.

По думите му, песента "Тест" може да се съотнесе до всякакви ситуации, без да има нещо конкретно.

В чисто музикално отношение, вдъхновен от любимата си група Black eyed Peas музикантът разкри още:

Исках да има много семпли китари, което да напомня за първите парчета на "Остава" – хем да е китарно, хем да не е много агресивно китарно.

"Това търсихме цялата група, аранжиментите винаги са общо дело, както и на продуцента ни Георги Станев, който дооформи целия звуков дизайн на албума и повечето от клавирните партии са изсвирени от него", посочи музикантът.

Клипът на песента е на режисьорския тандем Васил Стефанов – Стефка Николова. Там освен акцент върху групата има отражение и Световния ден на космонавтиката.

"Още повече, че космонавтът е един от нас", коментира шеговито Георги Георгиев.

Групата ще представи своят "Тест" на живо в голям столичен клуб, на 26 април 2024 г.

Още чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58