Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

Ще бъде представен на 23 април в Дома на киното

Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението... 

Предпремиерата на филма ще се състои на 23 април, от 18 часа в Дома на киното.
Режисьор е Боя Харизанова, сценаристи Теодора Стоилова-Дончева, Елица Гоцева, Анна Шойлева-Чомакова.

Повече научихме от Теодора Стоилова-Дончева (),  съсценарист на филма.

Тя сподели, че заглавието на лентата се ражда от една реплика на Жана Гендова, съпруга на Васил Гендов, - първият български кинорежисьор на игрален филм, която е част от героите във филма. "Ние бяхме фанатици“, казва актрисата.

"В наши дни думата “фанатици“ е натоварена с много негативни асоциации. В нашия сценариен екип, заедно с режисьорката Боя Харизанова и продуцента Станислав Дончев, размишлявайки върху заглавието, си казахме, че тези хора с техните усилия наистина са били екстремни с тази отдаденост и свръх усилия, с които са се посветили на киното. Това е един вид позитивна екстремност", разкри Теодора Дончева.

В онези години не само обикновените хора не са смятали киното за изкуство, но дори интелектуалците са го приемали първоначално за някакво несериозно развлечение.

"Действително в първите години това е съдбата на киното – смятано е за панаирджийско изкуство, но това изключително бързо се променя, включително и в България", посочи Дончева, разказвайки случай с режисьора Васил Гендов, срещнал големи затруднения да намери актьори за първия си филм “Българан е галант“.

Дори актьори от Народния театър не са искали да се резилят с участие в подобно нещо като филм.

От какво се лишават пионерите в българското кино, какво им костват заниманията с него?

"Коства им много финансови загуби, защото с лични средства са снимали филмите. Всички те са били от добри семейства, много добре образовани в чужбина, самият Гендов произхожда от артистично семейство. По онова време неговият вуйчо Иван Попов е бил звезда в Народния театър. Има период, в който Васил Гендов също е бил актьор там, но се отказва и се посвещава на киното. Но неговата връзка с театъра не прекъсва, защото той и съпругата му са пътуващи артисти. Те влагат средствата,  изкарани от театрални представления, в своя следващ филм", разказа Теодора Дончева.

Сред героите „кино екстремисти“, за които филмът разказва, са още Борис Грежов, Александър Вазов (изключително колоритна личност, племенник на Иван Вазов) и Георги Вазов.

Новият документален филм посветен на пионерите в българското кино е своеобразен поклон към тях, които бяха забравени и пренебрегнати  преди години.

„Изключително много се радвам, че Съюзът на филмовите дейци възобнови своите награди и ги кръсти на името на Васил Гендов, защото той освен всичко останало е и първият председател на Съюза, сформирал го преди 90 години, заедно с Александър Вазов и други съмишленици. Филмът “Кино екстремисти“ е номиниран за наградата на Съюза на българските дейци "Васил Гендов".

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53