Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази пролет

600 дръвчета вече са засадени по софийските улици и паркове

Снимка: Архив

Тази пролет са засадени над 400 дървета по улици и булеварди, около 130 в паркове и градини и над 40 дървета от инициативата "Гора в квартала", съобщават от Столичната община.

Отделно по проекта Новата гора – с. Негован, където се оформя зелен пояс около града, са засадени досега общо 2200 по-малки фиданки.
За целия пролетен сезон е планирано да бъдат засадени около 700 дървета по улици и булеварди, като до сега са засадени над 400 от тях по бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“ и др.

В паркове като „Гео Милев“, „Южен парк“, „Света Троица“ са засадени над 130. Дейностите продължават, като се очаква броя на фиданките да надхвърли 300.
Инициативата на Столичната община "Гора в квартала", която предвижда засаждането малки квартални горички в междублокови пространства в различните райони на София, до момента включва 43 фиданки, които са посадени районите „Витоша“ и „Илинден“.

Още нови фиданки по проекта Новата гора – с. Негован ще бъдат засадени до 19 май.


Предвижда се в края на май – началото на юни да започне засаждането на летните цветя. Те ще са бегония, тагетес, копривка и ще могат да се видят в градината пред паметника на светите братя Кирил и Методий, в парка на НДК, алеята на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и на много други места. Цветята ще бъдат съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни зелени храсти.

В над 10 дка от софийските паркове и градини ще разцъфнат 15 000 рози.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39
Така изглежда нефункциониращата чешма на фасадата на Централната минерална баня (Музей на София)

СОС ще отпусне 60 000 лв. за ремонт на три чешми в район "Оборище"

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Бойко Димитров и Димитър Петров сигнализират за лошо състояние на обществени чешми в София . В доклад до Столичния общински съвет те посочват 3 места в район "Оборище" , където чешмите не функционират и се нуждаят от ремонт: в градинката "Кюлуците" (до бул. "Васил Левски" и ул. "Искър")..

публикувано на 14.05.24 в 12:34