Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Стефан Марков и Петър Теодосиев разказват

Снимка: Радио София

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот.

Всичко започва когато Петър Теодосиев, който се занимава с "Комуникация на науката", и има свой блог и подкаст на тази тема, решава да потърси за интервю Стефан Марков - учен, занимаващ се с наука. В интервюто Стефан споделя за интереса си към стоицизма и желанието да създаде дори движение, което да се занимава с него. Петър също не скрива, че има сходен интерес и така в едно случайно запознанство ги обединява обща идея.

"Без да сме приятели, нито близки започнахме този проект, но днес мога да кажа, че сме приятели и правим нещо заедно вече над 6 месеца – срещаме се, записваме епизоди, дискутираме", разкри Петър Теодосиев.

В Уикипедия всеки може да прочете значението на думата "стоицизъм" – смелост, мъдрост, умереност, благоразумие. Защо приятелите започват да разнищват тази сложна материя?

"Най-специфичното и характерно нещо за стоицизма е така наречената "трихотомия на контрола", но идеята не е да слагаме разни сложни думи, с които да затормозяваме хората. Стоицизмът е една чудесна практическа философия, в която за разлика от повечето други философи, които се увличат от това да се изказват витиевато и да изследват смисъла на живота теоритично, стоиците са се интересували да разработят такава концепция, която да е приложима на ежедневно ниво", поясниха двамата съмишленици.

"Когато някой е достигнал до извода, че е по-добре да живее екипиран с житейска философия, отколкото без такава е хубаво да избере подходящата за него, а ние с Петър се оказахме подходящи реципиенти за стоицизма. Как приехме принципите на стоицизма като свои? Живеем просто по-щастливо, това е идеята. Целта на една житейска философия е двояка, както са казали древните гърци, да живееш по-добре и да умреш по-добре", посочи Стефан Марков.

"Стоически цитати, книги и клипове, могат да действат укрепващо в трудни времена, каквото беше времето на ковид пандемията, но лично моят път е по-отдавна свързан с тази тема, тъй като е син на преподавател по антична история за когото това бе естественото  състояние, да притежава библиотека с такива автори", допълни той.

Стефан и Петър поясниха, че откликът на тяхната идея е много позитивен и именно това е, което ги стимулира.

"Постепенно се заражда общност от хора, имаме нелоша група във фейсбук "Българско стоическо общество", което е регистрирано сдружение, юридически описано документално. Тази общност се състои от млади, интелигентни хора, програмисти, хора от IT сектора. Интересът към материята е огромен, в нея ти става ясно, че можеш да контролираш основно себе си – преценката, стремежа и действията си, както и реакцията на живота, който ти се случва – нещата които не зависят, или пряко зависят от теб", твърдят те.

Трябва да бъдем благодарни когато се събуждаме сутрин, че можем да правим нещата, които искаме. Човек може да се научи да бъде осъзнато щастлив, стига просто да се сеща за това, категорични са Стефан Марков и Петър Теодосиев.

Още интересни аспекти открийте в разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18

"Игрите на срама" - четене на нова асоциална поезия ще се проведе тази събота

Александър Арнаудов - главен редактор на онлайн списанието "Нова асоциална поезия" разказва за поредния 48 брой на изданието, който ще бъде посветен на риалити форматите и тяхното отражение върху обществото . Традиционно броят ще бъде представен с театрален пърформанс от трупата "Еделвайс" и с творбите на някои млади или утвърдени..

публикувано на 17.05.24 в 15:10