Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план.

"Хубаво е наистина да можем да празнуваме това, че между държавите, които са вътре в ЕС сега не е избухвала война от края на ВСВ. Виждаме, че не е задължително това да е вярно и за останалата част от континента. За съжаление войните покрай разпада на Югославия и сега агресията на Русия в Украйна, това са все трагедии, които не са се случвали между държавите членки. И затова е важен ЕС и е важно сега да си го повтаряме и е важно да го осъзнаваме, че всъщност той носи мир и просперитет на неговите граждани. Факт е и, че и за българите като част от голямото европейско семейство, просперитетът за мен лично в България е очевиден в последните 13 години откакто се завърнах тук. Разликата е голяма спрямо времето преди членството на България в ЕС", отбеляза той.

По думите му мобилността е все по-голяма и все повече хора се завръщат в страната ни. Освен това хората много по-лесно се активизират за каузи и могат да влияят на решенията, които се вземат в Европейския парламент.

"През 2004 година се присъединиха 10 държави, а сега се навършват точно 20 години и заедно с колегите от Европейската комисия (ЕК) в България организираме концерт заедно с посолствата на Кипър, Полша, Чехия, Словения, Словакия и Унгария. Той ще бъде пред Националната галерия и там ще има сцена, на която съответно от 17:30 ч. ще започне програма с изпълнение на детски хор "Пим-Пам", които ще изпълнят българския и европейския химн и след това ще минат и тези шест държави, които изброих. Ще имат представители на жанрове от различни сценични изкуства, така, че ще бъде много интересно. И да не забравяме нещо много важно - ние също ще бъдем там и ще можем да си говорим за европейски избори и за каквото му е интересно на човек. Ще има и храна и напитки, които ще са с благотворителна цел и те не са безплатни. Колегите от посолствата ще имат храни и напитки от своите страни, а приходите ще отидат за благотворителност", каза Стойчев.

Той посочи, че в някои от градовете комуникационно по-лесно се организират събития, а до момента само в два областни града не са провеждани събития. След началото на 3D мапинга през 2016 година пред двореца сега отново ще се проведе там за трета година в рамките на Фестивала на светлините Lunar.

"През годините направихме такъв протофестивал в Пловдив, когато Пловдив беше европейска столица на културата. Просто беше в по-малък мащаб, опитахме, хареса ни и това беше идеята да се разраснем и дай Боже някой ден да станем като Фестивала на светлините, който всъщност е бранд, съществуващ в няколко държави. В Берлин привлича десетки милиони туристи и посетители, а миналата година за четирите дена в София привлякохме над половин милион. Факт е, че идват хора от чужбина, специално за да видят тези творби, които ще бъдат представени в следващите 4 дена в София", сподели той.

Стойчев посъветва хората да ползват градския транспорт и метро, за да се избегнат задръстванията около инсталациите. Днес, 9 май е първата вечер и творбите ще продължават до полунощ, а последният ден е неделя. Той отбеляза, че София става все по-европейски и пулсиращ и зелен град с живот в него.

"Хубаво е да се сетим какво е било преди да влезем в ЕС, да си даваме сметка какво сме постигнали бидейки част от него и е хубаво да си даваме сметка, че това не е даденост. Ние трябва да бъдем активна част от него, за да продължи да го има и за да продължи да се развива положително ЕС и България като част от него, и да защитаваме тези достижения, защото те могат много лесно да бъдат загубени", каза Стойчев.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45