Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания от "Заедно в час"

Май - месец за подкрепа на българското образование

Снимка: zaednovchas.bg

Месец май е месецът на образованието в България, но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век.
Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час".

Неправителствената организация през целия месец май провежда дарителска кампания в подкрепа на българското образование.

"Качеството на образованието има отражение върху цялото общество, то не засяга само учениците в училище. Дали и кога то ще се подобри зависи не само от Министерството на образованието и науката, а от всички нас", напомнят от "Заедно в час". 


Повече за кампанията пред БНР-Радио София разказа Лора Нешовска () - специалист "Развитие и фондонабиране" в екипа на организацията. 

Освен това тя даде подробности за една от успешните програми на "Заедно в час" - "Училище за пример".
Тя е двугодишна и до този момент през нея са преминали над 100 училища в цяла България
Фокусирана е изцяло върху ученика.

"Доста често учителите живеят с мисълта, че те много добре знаят от какво имат нужда учениците. Но децата и светът и технологиите се променят изключително бързо - респективно и нуждите на учениците. Всъщност идеята на програмата е учителите да отделят необходимото време и внимание на това, от което учениците се интересуват - техните нови умения, нещата, които ги влекат и по този начин да се съобрази начина на преподаване. Към всяко дете да има отношение, да има индивидуален подход и внимание."

В новия випуск по програмата от 113 кандидатури са включени 42 училища (при 20 през миналата година).

Ученето е доста интензивно. Иска се огромно желание. Не могат да кандидатстват единствено частни училища, допълни Нешовска. Обучението е безплатно, а след изтичането на тези 2 години, подобрението в съответните училища продължава.

За още подробности чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45