Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С паметна вечер "Моление за Стара Загора" се отбелязва годишнината от боевете в Руско-турската освободителна война


Паметна вечер под наслов “Моление за Стара Загора“ ще събере тази вечер жители на Стара Загора, както и гости на града в мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора“.

Спектакълът е посветен на героите и мъчениците в епичните боеве за града преди 141 години. 

Вечерта ще бъде отбелязана с тържествен концерт-спектакъл, съобщи за предаването Диана Атанасова – началник на Отдел “Култура“ в Общината.

Спектакълът е под режисурата на Огнян Драганов - директор на операта в Стара Загора.

“Това е един грандиозен по замисъл спектакъл“, каза още за събитието Атанасова.

Той е разпределен в три музикални части –“Молението“, “Нестинарски танци“ и “Тържествена увертюра от 1812 г.“, уточни тя и разясни по-подробно съдържанието по следния начин:

"Молението“ е оратория на Найден Андреев в изпълнение на оркестъра и хора на Държавна опера “Стара загора“ в диригентство на Старозагорския митрополит Киприян, 2-ра част: “Нестинарски танци“ е част от танцовата драма “Нестинарка“ на академик Марин Големинов, представена също от балета на Старозагорската опера, а 3-та част е “Тържествената увертюра от 1812“ от Пьотър Илич Чайковски“.

Атанасова поясни още, че трите части на спектакъла представят “едно моление в името на Отца и Сина и да даде бъдеще и добруване на този град, след това е оная първична сила на нестинарските танци и тържествена увертюра, апотеоз на нашето време, свързана с 1812 г. в едни славни героични времена, белязали руския народ, но по своята сила и въздействие би могла да бъде пренесена към всеки епохален ден“.

Тя изрази и благодарност към директора на Старозагорската опера – Огнян Драганов, който осъществява тази композиция.

Също така, сподели, че Община Стара Загора осигурява и безплатен транспорт - шест автобуса, които да превозят гражданите на града от центъра до мемориалния комплекс.

В края на интервюто можете да чуете и разказа за събитието на Никола Горчев, внук на един от знаменосците на Самарското знаме, съхранен в Златния фонд на БНР.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!