Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ, Стара Загора: Време е за трудни решения и нови идеи

3
От ляво надясно: Бончо Григоров, Магдалена Овчарова, Димитър Чорбаджиев, Теньо Арабаджиев

Сглобка в Стара Загора няма да има. Конфигурацията в изпълнителната власт е невъзможна на местно ниво. Това декларира  Димитър Чорбаджиев от националното ръководство на ДСБ, който бе избран за втори пореден мандат като съветник. "Ние сме заявили, че ще бъдем конструктивна опозиция", аргументира се той. Гостът разкритикува групата на ГЕРБ като най-голяма по численост за отказа им да номинират председател на Общинския съвет и коментира, "няма политически разговори, няма среща между групите, няма твърдо заявено кой е управляващ, кой е опозиция". От коалиция ПП-ДБ ще настояват за прозрачност, за да е ясно кой взима решенията и кой носи отговорност за тях, без криене зад плаващи мнозинства. 

Чорбаджиев е категоричен, че формацията няма да подкрепи промяна на ОУП. Те подготвят предложения за подмяна на уличното осветление с енергоефективни осветителни тела и за модернизация на общинската администрация. Той отново призова за цялостна ревизия на Наредбата за определяне на таксата за битови отпадъци в Стара Загора. Според него промяната се налага заради дисбаланс в заплащането за смет. Признава, че това ще е трудно решение, но е важно да се постигне справедливост за гражданите, защото създадената в предишния Общински съвет временна комисия не стигна до  решение. 

Образованието, здравеопазването и спортът ще бъдат във фокуса на работа на общинския съветник Бончо Григоров, избран от квотата на ПП. Той е преподавател в Тракийския университет, доктор е по биоорганична химия на природните и физиологични активни вещества и завеждащ сектор молекулярно-генетична диагностика в лабораторията на една от водещите болници в града. 

Григоров предлага актуализиране на Наредбата за храненето в детска и училищна възраст в унисон с последните норми и научните достижения, както и мониторинг на общинското предприятие "Ученическо хранене". 

Той подкрепя масовия спорт и признава, че градът има "крещяща нужда" от втори плувен басейн. По думите му сега е моментът община Стара Загора да реагира максимално бързо и мотивирано с предложение за финансиране на ново съоръжение по линия на Бюджет 2024 в контекста на казаното от съпредседателя на ПП Кирил Петков, че пари на общини на общо основание няма да се раздават, но "Има фонд. Всички кметове може да дават своите проекти. Проекти с най-високо качество на живот ще получат финансиране". 

Отлаганото с години разширение на пътя между Стара Загора и АМ "Тракия" е приоритет за депутатите от ПП от региона. Те ще настояват за финансиране от държавния бюджет, за да стане 5-километровата основна връзка на града с аутобана четирилентова, каза още Григоров. 

Коалицията ПП-ДБ е представена от четирима общински съветници в Стара Загора. Преди дни при полагането на клетва на новоизбрания местен парламент, Магдалена Овчарова и Теньо Арабаджиев от "Да, България" изненадаха своите колеги с интересен жест. Те подариха на всички старейшини нашумялата книга ,,Градове за хората” на датския архитект Ян Геел, автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда по цял свят. Всяка от книгите носи послание от ученик, който иска да остане в града или от студент, който иска да се завърне в родната Стара Загора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Одобриха проект за ремонт на улици в община Павел баня

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти. Тя беше приета от Народното събрание в края..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

1214 са абитуриентите в Стара Загора

1214 абитуриенти от 19 училища в община Стара Загора казват „сбогом“ на училището, за да поемат по своя нов път. Първи, на 23 май,  ще празнуват СУ „Железник“ и ПГЕТ „Г. С. Раковски“. На деня на светите братя Кирил и Методий, на българската..

публикувано на 16.05.24 в 16:31

Бъдещ строеж остави 40 семейства без транспортен достъп до жилищата им

40 семейства в суперцентъра на Стара Загора останаха изненадващо без транспортен достъп до жилищата си, след като бъдещ строеж на сграда разруши подхода към блока.  Кооперацията на бул. „Цар Симеон Велики“ 100 е строена в края на 50-те началото на..

публикувано на 16.05.24 в 15:57

„Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“ – екологична инициатива в Стара Загора

Старозагорски детски център организира в неделя, 19 май екологичното събитие, наречено „Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“. Инициативата започва от 11ч. на ул. Димитър Наумов 70 – до Прокуратурата в Стара Загора. Всеки може да..

публикувано на 16.05.24 в 15:30

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха в Стара Загора

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха Община Стара Загора и партньорът й TEXCYCLE. В нея второкласници от Шесто основно училище “Свети Никола“  научиха как дрехите могат живеят втори живот и защо е добре да се събира..

публикувано на 16.05.24 в 14:57

Кампания се бори с трудовия травматизъм и в Стара Загора

Стара Загора е поредната спирка от кампанията на „Главна инспекция по труда“ и Министерство на труда и социалната политика за намаляване на трудовия травматизъм у нас. Мотото, по което тя протича е „ Прибери се у дома след работа! Там някой те..

публикувано на 16.05.24 в 14:48

Първият празник „В подножието на Асара“ ще се проведе в Николаево на 18 май

200 певци и танцьори ще участват в първия фолклорен празник „В подножието на Асара" в град Николаево. Фестивалът, организиран от Община Николаево, ще се проведе на  18 май, събота, на централния градски площад . На сцената ще се изявят читалищни..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Сигурна зона за непридружени деца откриха в бежанския център в Харманли

"Сигурна зона за непридружени деца" отвори врати в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Услугата е създадена съвместно с УНИЦЕФ България и Държавната агенция за бежанците...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

Близо 2 хил. лева даде старозагорец за телефон менте

Старазогарец стана жертва на измамна схема за продажба на фалшиви мобилни телефони. На 15.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора се е явил 55-годишен мъж, който заявил, че в периода от 13.05.2024 г. до 14.05.2024 г. е бил измамен от непознато за него..

публикувано на 16.05.24 в 12:15

35-годишен е загиналият при катастрофата вчера край Ракитница

Мъж на 35-години е загиналият при тежкото пътно произшествие вчера на пътя между старозагорските села Богомилово и Ракитница, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.   На 15.05.2024 г., около 08:50 часа, по път II-66, от с. Богомилово към с...

публикувано на 16.05.24 в 11:59