Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак над Стара Загора
Снимка: Иван Славов

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в Сливенска област са изстреляни над 130 ракети, съобщиха от полигона за борба с градушките край село Коньово, Новозагорско. В Сливенска област са пострадали селата Караново, Брястово, Червенаково, Баня и Шивачево.

Въпреки интензивната стрелба по облака, стихията няма как да бъде овладяна напълно, каза за БНР началникът на полигона за борба с градушките Даниела Мушкова.

"Това е огромна площ и няма как да бъде овладяна напълно и от нея да вали дъжд. Ние направихме всичко, което е възможно, за да облекчим доколкото можем, за да намалим щетите.“

В село Баня след огледа стана ясно, че най-големия лозов масив в района от над 1000 декара е унищожен и няма да даде плод. Близо 900 декара розови масиви, картофени насаждения, сладка царевица и други култури също са унищожени от градушката. Сред тях и  насажденията на най-младия фермер в селото Мариян Курдов.

"Розовата кампания приключи преди да е започнала тази година за съжаление. Лошото е, че аз съм млад земеделец, който иска да се развива. За мен трябва да има някакви промени за тези ракетни площадки. Трябва да се сложат още, за да може да се стимулират младите хора, да не се притесняват. Надяваме се Агенцията по градушките да се самосезира и да направи нещо по този въпрос.“

Унищожените насаждения не са застраховани, защото според фермерите преди първи май застрахователите не признават щетата. Управителят на унищожените на 1000 декара лозя Желязко Милев обяви, че ще настояват това да се промени.

"Разбира се ще направим предложения, законодателни, чрез колегите заедно ще се свържем с нашите депутати. Дано поне на това да обърнат внимание.“


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър на фестивали през май

Старозагорският куклен театър ще участва през  следващата седмица  в три фестивала. На  8 май е участието в Сливен със спектакъла „Умници юнаци“ по приказките на Елин Пелин, реж. Красимир Господинов, който е част от програмата на XXVI Национален..

публикувано на 07.05.24 в 13:53

Отново пияни и дрогирани на пътя

Осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и двама дрогирани са установили полицаите за седмица в Старозагорско.  Над 4 300 са проверените превозни средства в рамките на провелата се специализирана полицейска операция за спазване на..

публикувано на 07.05.24 в 13:50

Още две деца с коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случая на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на на 3 и 13 години. И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна..

публикувано на 07.05.24 в 13:24

Старозагорски криминалисти иззеха над 160 грама марихуана

Мъж с над 160 грама марихуана залови полицията в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  На 25 април криминалисти от Второ РУ-Стара Загора извършили проверка на адрес в областния град, обитаван от 24-годишен криминално проявен мъж. Намерен е..

публикувано на 07.05.24 в 11:52

Недоволните от туристическа услуга потребители могат да потърсят правата си в 14-дневен срок

Потребителите могат да потърсят правата си, когато не са получили изобщо услугата си от туроператор или тя не е отговорила на отправената оферта, за която е сключен договор. Това припомни от ефира на Радио Стара Загора Габриела Руменова от..

публикувано на 07.05.24 в 11:08
Плувен басейн, Стара Загора

Промяна на работното време на плувния басейн в Стара Загора

Промяна на работното време в следващите дни ще има в старозагорския плувен басейн. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.  Във връзка с провеждането на Национална универсиада 2024 – Стара Загора, Общинският плувен басейн няма да работи с..

публикувано на 07.05.24 в 09:30

Фонд Николай Грозев ще връчи стипендии на изявени ученици от Музикалното училище в Стара Загора

Фондация „Дом на Доброто“ и Фонд „Николай Грозев“ днес ще връчат стипендии на 9 от възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“.Всеки от премираните ученици се изявява в различна сфера на изкуството. Всяко от одобрените деца ще получи еднократна финансова..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

2 лева за час паркиране в Стара Загора от 1 юли

Увеличението на таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът Радостин Танев. Той уточни, че дотогава ще бъдат готови и алтернативните методи за плащане с банкова карта..

публикувано на 07.05.24 в 08:00

На Светли понеделник митрополит Киприан служи в храм-паметника "Рождество Христово"

На Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Владиката отправи архипастирския си благослов за..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града - света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха..

публикувано на 06.05.24 в 16:17