Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение в някои райони на страната

Снимка: БГНЕС

В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден заради тежката обстановка в района.

В община Севлиево продължава бедственото положение.

Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра.

Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на "Енерго-Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество десетки населени места и три габровски квартала. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

За  преодоляване усложненията от тежките зимни условия Община Габрово е привлякла допълнителни сили и техника от местни фирми. Нови 20 машини са се включили в снегопочистването на пътищата към селата и отстраняването на падналите пречупени дървета и клони.

Бедственото положение, обявено в събота на 25-и октомври, остава. Общинският пътнически транспорт се движи със закъснение. Заради липса на напрежение по контактната мрежа все още е прекъсната железопътната връзка между гарите Габрово и Царева ливада. Не се движат и влаковете по линията Горна Оряховица - Велико Търново - Царева ливада - Трявна - Дъбово.

Снежната покривка в равнинната част е 70 сантиметра, а в планинските части надхвърля един метър. На места в планината видимостта е ограничена до 100 метра.

Водата от градския водопровод от пет дни е негодна за пиене. Причината е замътване в чашата на язовир "Христо Смирненски", вследствие на поройни дъждове в началото на миналата седмица. От ВиК препоръчаха използването на минерална и трапезна вода.

Обстановката в Ловешка област вече се нормализира след падналия обилен сняг. 38 населени места все още са без ток. В седем от тях вече е спряна и водата, тъй като помпите не работят, а резервоарите са празни. Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че всички пътища в областта са проходими, но все още е тежък проблемът с електроснабдяването.

Екипите на ЧЕЗ от Ловеч, София, Враца и Плевен продължават да работят по възстановяването на прекъснатите електропроводи. Кметът на Троян Донка Михайлова съобщи, че, ако електрозахранването не бъде възстановено и утре училищата в селата на територията на общината ще останат затворени.

Проходима е общинската пътна мрежа, няма бедстващи хора и откъснати населени места. Сериозен остава проблемът с електроподаването. Половината от селата на територията на общината и няколко квартала в града са повече от 48 часа без ток. В Голяма Желязна вече няма и вода, тъй като не работят помпите и резервоарите са празни. Има риск в част от населените места водоподаването да бъде спряно. В момента има около 20 процента от наличността на резервоарите. Нямаме мобилни връзки със селата, които са без ток. Хляб е доставен в населените места, в детските и социални институции.

За днес са отменени учебните занятия във всички училища в селата в община Троян.

Ситуацията в Бургаска област се нормализира и бедственото положение се отменя, съобщи областният управител Павел Маринов. Започва оценка на щетите. Тя трябва да е готова до сряда.

В момента ситуацията в областта е спокойна. Дъждовете са спрели, водите спадат. Няма ток само в Синеморец и в Резово, няма вода в Маринка, Извор и Веселие. Работи се по възстановяване на водозахранването и пускането на тока в Синеморец и Резово. Нивото на река Велека е спаднало, мостът е проходим с дълбокогазещи машини.

Реката вече се е прибрала в коритото си. Дежурният в ситуационния център на агенция "Пътна инфраструктура" Денислав Пейчев съобщи за "Хоризонт", че е затворен Троянският проход, а в други проходи има ограничения.

Всички пътища в Бургаско са вече отворени за движение, остава ограничението за автомобили над 5 тона на пътя Бургас - Средец.

Около 1 милион лева изчисляват щетите в община Царево. Пътят към Синеморец, който бе залят от река Велека вече е отворен за движение, но инфраструктурата в района е сериозно пострадала, каза кметът Георги Лапчев.

Най-засегнати са двете села Бордилово и Костил, където има изцяло отнесени улици и като казвам отнесени, нямам предвид само асфалтовото покритие. Просто улицата се е превърнала в едно огромно дере.

Над 20 са къщите под вода само в село Костил, уточни Лапчев. Възстановено е електрозахранването в Резово и Синеморец.

Голяма част от инфраструктурата, която бе възстановена след септемврийските дъждове в Приморско, отново е разрушена, каза кметът Димитър Германов. Засегнати са основно селата Ясна поляна, Ново Паничарево и Веселие, добави той.

Нямаме вода само в село Веселие, поради това, че помпите бяха наводнени. Сега в момента има направена организация и се кара питейна вода с водоноски, и е въпрос на време да бъде възстановена работата на помпите.

Приморско вече няма финансов ресурс да се справя с проблемите, които за трети пореден път донесоха дъждовете. Близо 10 улици, които са били прясно асфалтирани в град Средец, са с отнесена настилка.

Възстановено е движението на автомобили по пътя Бургас-Ахтопол-Синеморец, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Възстановено е и движението през Котленския проход и по пътя Ихтиман-Самоков.

Язовирите се следят. Там, където има възникнали рискови ситуации, са взети мерки за допълнително укрепване.

Летището и пристанището в Бургас са отворени.

Пристанище Варна обаче остава затворено трети ден заради силния вятър, който достига до 13 метра в секунда. Летището работи нормално. От общината съобщават, че три училища Математическата гимназия "Петър Берон", Основно училище "Захари Стоянов" и Средното общообразователно училище "Любен Каравелов" ще бъдат днес с намалени часове заради проблеми с парното, които ще бъдат отстранени до края на деня.

От ВИК-Варна съобщиха,  че заради поройните дъждове и размътването на част от водоизточниците, водата в районите на местността "Пчелина": село Каменар, Франга дере, Телевизионната кула, Добрева чешма, Лозите, Черноморска панорама и местностите Розмарин и Сълзица, не трябва да се  пие и  да се ползва за приготвяне на храна. Потребителите ще бъдат своевременно уведомени, когато качеството на водата се нормализира.

В Шипка започва разчистването на падналите дървета по улиците на града, съобщи за „Хоризонт“ кметът Стоян Иванов. Обстановката там остава тежка. Аварийните екипи на EVN снощи са възстановили електрозахранването в една част от града, днес продължават работа. В Шипка очакват и екипи на ВиК за откриване на авария във водопреносната мрежа, заради която цял квартал е без вода втори ден.

Осем тона нафта се е изляла по улиците на Хасково по време на пороя в събота, след като река Хасковска наводни котелното помещение на училище "Климент Охридски". От там горивото, заедно с водата, е заляло зеленчуковия пазар. Днес специализирана фирма ще извърши дезинфекция, но търговците ще трябва да изхвърлят негодната стока.

Продължава отводняването на наводнените сгради. След повече от 24-часов режим, вече е възстановено водоподаването във всички хасковски квартали. Заради наводнен трафопост без електричество остават около 20 домакинства от крайречния квартал на Хасково.

На 66 места в региона групите "Аварийна и спасителна дейност" са отводнявали къщи и обекти, като близо 50 от тях са в Хасково. Огнеборците участваха в евакуацията на 16 деца от Дома за сираци "Асен Златаров" в Хасково и на 50 жители от селата Катарево, Въгларово и Клокотница. Социалните работници провеждат анкети за нуждаещите се от еднократна помощ. Комисия описва нанесените щети. Всички водоеми са под наблюдение. 11 села в региона са без вода, заради аварирали помпени станции. Пътищата са проходими при зимни условия.

Междувременно от МОСВ предупреждават, че и днес ще продължи повишението на нивата на реките. По-съществено повишение ще има при реките в Южна България Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, Тунджа в долното течение, Марица в участъка след Първомай, и Арда. Очаква се плавно понижение на нивата на реките да започне утре.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44