Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас става все по-туристически град

Развитието на туризма е доказано печеливш вариант за допълнителни приходи в бюджетите на общините.

Община Бургас полага много усилия града ни да е не просто  разпределителен център до близките морски курорти, но и място, което туристите да посещават и да остават в него. Идеята е това да бъде постигнато чрез богат културен живот през лятото и разработването на  уникални туристическите обекти, коментира директорът на общинско предприятие „Туризъм“ Кристина Вълчева и даде за прием безспортия успех на остров Света Анастасия като туристическа дестинация:

„Островът не може да се сравни с нито един друг туристически обект в България, защото тойобединява мноог различни неща на едно място – и хотелска част, и ресторант, и умзей, и открита сцена…Община работи в посока на това да има и още такива обекти. Като например Акве Калиде, който ще отвори за гости още този сезон, а в малко по-далечна перспектива и Подземния град. „

Бургас натрупа опит и с фестивалния туризъм - пример за това е Пясъчният фестивал, които при всяко свое издание печели все повече почитатели. За 2014 скулптурите от пясък са посетени от 100 хиляди души. 

Атрактивни и носещи добър приход са и интересните изложби - доказателство за това са гостувалите златни съкровища на траките, тази година ще има експозиции на редки скъпоценни камъни и на накити от българското Възраждане.

цялото интервю чуйте в звуковия файл




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата даде имот на Приморско за градски парк

С решение на правителството Община Приморско получава държавни имоти в гр. Приморско.  Те са с обща площ 14 012 кв. м и ще бъдат използвани за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра,..

публикувано на 16.05.24 в 17:02

Сътрудничеството между Министерството на туризма и морските летища беше обсъдено на среща днес

Министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт" AД, опepaтop нa Лeтищe „Bapнa“ и Лeтищe „Бypгac“.  „Знам и оценявам високо ролята както на „Фрапорт“ АД, така и Вашата лична, в развитието на туризма у нас.“, каза министър Милошев по време на срещата. Д-р..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите,..

обновено на 16.05.24 в 15:40

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе на 18 май – събота, от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната..

публикувано на 16.05.24 в 14:36

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд в петък. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 16.05.24 в 13:56

Затварят част от "Патриарх Евтимий" за два месеца

По ул. „Патриарх Евтимий“, от 10.00 часа на 17.05.2024 г. – петък, до 17 юли - сряда, се въвежда временна организация на движението, като се затваря за движение на превозни средства ул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Христо Фотев“ до ул. „Македония“.  Причината е  подмяна на водопроводна и канализационна мрежата. Огран ичението включва и..

обновено на 16.05.24 в 13:49

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 13:01