Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагуната кани гости на рождения си ден

Празник „Птици, плетеници и хамаци“организират днес от Българска фондация Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас по повод 35 годишнина на резерват Атанасовско езеро.

Лагуната е обявена за резерват на 12 август 1980 г. Тук се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида „пернати“, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга.

„Всеки, който има желание и интерес може да се включи в рожденния ден на лагуната. До укритието за птици до Атанасовско езеро ще стигнем с велосипеди, ролери, тротинетки като тръгнем в 17.30 от открита сцена „Охлюва“ в Морската градина“. Кой иска може да дойде до мястото директно ( бензиностанцията на изхода на града за кв. Сарафово)в 18 часа“, съобщи Радостина Ценова от Българска Фондация Биоразнообразие. 

Предвидено е наблюдения на птици и лежане по специалните хамаци в break-зоната между дърветата. За по-сръчните и ентусиазираните е организирана работилница за плетене с ракита. Майстор Станко Киров от Българово ще научи желаещите как да плетат, за да могат да се  включат по-нататък в плетенето на паравани по Пътеката на саблеклюна. С тях ще се намали  безпокойството на птици от бъдещите многобройни посетители. Ще има и почерпка с торта.

Празникът за рождения ден на резервата е посветен на 2015 - година на лагуната Атанасовско езеро и се организира по проект Солта на живота, LIFE +, изпълняван от БФБ, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.

чуйте в звуковия файл интервю на Стефка Бакърджиева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишен риск от пожари в няколко ямболски общини

За повишен риск от пожари предупреждават в ямболските общини Стралджа, Тунджа и Елхово. В района започна и жътвената кампания, което допълнително усложнява ситуацията. Опасността от пожари  се повишава с всеки изминал ден, тъй като в района не е валяло почти от месец, посочик зам.- кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. „Основно горят ниви, сухи..

публикувано на 12.06.24 в 15:45

Разкриват 139 работни места в Сливен по програма за заетост

Нови 139 работни места предвижда Регионалната програма по заетост на област Сливен през 2024. Общо пет предложения са разгледани по време на днешното заседание на Постоянната комисия на Областния съвет за развитие на областта – четири от общините и едно от Областна администрация.  От новосъздадените 139 работни места, 64 ще бъдат на пълно работно..

публикувано на 12.06.24 в 15:13

За 10 дни ще плащаме сметките за ток към EVN само по банков път

EVN България информира, че в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024 г. ще извърши техническо обновяване и подобряване на системата за обработка на данни. В посочения период заплащания на фактури за консумирана енергия ще са възможни само по банков път. Сроковете за плащане, които са засегнати, са предварително адаптирани, за да има достатъчно..

публикувано на 12.06.24 в 14:49

Бургазлийка дари постановка на жените от Дома в Малко Шарково

Бургазлийката Албена Омран подари постановката „Трите прасенца“ на жените от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Малко Шарково. Театърът е на Държавния куклен театър в Бургас.  „Тези жени са винаги усмихнати, винаги топлосърдечни. Те също имат нужда да се докоснат до изкуството, до театъра, да имат повече социални контакти. През..

публикувано на 12.06.24 в 14:32

Безплатни обучения по 8 професии в Бюрото по труда в Бургас

Дирекция "Бюро по труда" в Бургас започва обучения по проекти на национално представените работодатели и синдикални организации. Обучения ще се провеждат по 8 професии. Това са „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в заведение за хранене и развлечение“,..

публикувано на 12.06.24 в 11:29
снимката е илюстративна

Бургас е в челото по най-много разрешителни за работа на непълнолетни

Непрекъснато се увеличава броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда.  За първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от тях са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас , Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград. За..

публикувано на 12.06.24 в 11:14

"Хоро край поморийския бряг" става на 15 години

С два концерта - в Летния театър на Бургас и в Поморие на централния площад, фестивалът "Хоро край поморийския бряг" отбелязва 15 години.Първия концерт е в Бургас на 13 юни, а на следващия ден е в Поморие. Началото и на двата е в 20ч, входът е свободен. Ръководителят на танцов клуб "Чайка", които заедно с местното читалище организират поморийския..

публикувано на 12.06.24 в 10:41