Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Училища от старо време" представяме ОУ " Христо Ботев" в Зидарово

ОУ „ Христо Ботев“ в созополското село Зидарово тази година отбелязва 160 години от създаването си. Първите сведения за обучение на ученици в селото са от 1857 г. В килията на северозападната част на църковния двор, свещеникът Баню Желев учи децата на църковно славянски език, обясни преподавателят по история и география в училище „Христо Ботев“ Илияна Янакиева. „През 1875 г. се строи втора стая, а учител е Кир Николаки от Созопол. Учениците тогава са били само 10 и са учили до четвърто отделение. Майстор Павел от Велико Търново построява новото училище, близо до църквата и киносалона, който вече не функционира. По това време в училището е работил и Антон Страшимиров. Строителството на сегашната сграда е започнало през 1938 г. -1939 г.“, разказа тя.

Въпреки, че училището в село Зидарово е на 160 години, неговите ученици днес учат в една обновена и ремонтирана сграда. В нея се изучават 140 ученици като има и деца от други населени места, обясни директорът на учебното заведение Александър Иванов. „Около 36 деца всеки ден пристигат от село Габър с транспорт, осигурен от Община Созопол. За всички деца са осигурени безплатна закуска и обяд“, поясни той.

Характерно за учебното заведение е, че събира деца от различни етноси. „Всички деца са много задружни и имат уважение към училището като институция. Участваме в проект за междуетнически диалог и толерантност  „Амалипе“. Чрез програмата се опитваме да преодолеем разликата в  успеваемостта на децата от различните етноси, защото всяко дете заслужава хубаво бъдеще", обясни директорът.

Стамена Джамбазова е пример за онези хора, които се връщат по родните си места и остават там. Тя получава началното си образование в училище „Христо Ботев“ в село Зидарово, а в момента е преподавател там по Български език и литература. „Разликата с преди е, че тогава класовете бяха по-големи – бяхме 28 деца, а сега са около 20. Базата ни беше доста стара, нямахме такива придобивки като сега“, посочи тя. Много от децата, след като завършат училището в Зидарово се насочват към това в Созопол. Една от причините за това е транспортът.  „Транспортът е скъп. Картата Бургас – Зидарово е около 130 лв. Част от автобусите вече ги няма и придвижването става трудно. Предпочитат да учат за професия, на която да разчитат в бъдеще. Хубавото при тези общности е, че те са близки със семействата си. По-сплотени са и по-задружни. Има приемственост между поколенията“, обясни учителката.

Въпреки че на много места в страната селата обезлюдяват, то Зидарово не е от тях. Училище „Христо Ботев“ ще продължи да се развива и да дава знания на бъдещите поколения. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04

„Мараш пее“ днес и утре в Стралджа

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество „Мараш пее“.  Във фолклорния празник се очаква да се включат над  500 танцьори от цялата страна. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено началото на събора с концерт на Капанския ансамбъл от Разград и фолклорния състав на домакините ансамбъл "Въжички" .  В неделния ден от..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Фолклорна магия озарява Китен днес

Концертът „Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе днес в концертната зала на НЧ „Свобода 1948“ в Китен. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група „МОРСКИ ПЕРЛИ“, която е с учредителите на ДФФ..

обновено на 18.05.24 в 08:14

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29