Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Явно парите за хора с увреждания не се разпределят правилно (обновена)

| обновено на 16.06.18 в 13:48

Заделят се огромни средства за хората с увреждания, но явно не се разпределят правилно, каза при откриването на ремонтирания път Поморие - Ахелой премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че никое друго правителство, дори и тези на ГЕРБ, не е насочвало  толкова много средства към тези целеви групи. Борисов се срещна с хора с увреждания от Бургас и обсъди продължаващия им протест:

„Затова ги помолих, ще ми направят сега едно планче – за регистър, за второ, трето, четвърто… Понеделник, вторник, сряда или когато станат готови, кара ги кметът, сядаме и да видим защo толкова пари се заделят от бюджета и за здравеопазване, и за ТЕЛК-ове, и за инвалидни пенсии, и за социалните служби и накрая излиза, че те не стигат до хората и има недоволни. А това са пари на данъкоплатеца. Те не зависят от мене. Всички ние трябва да кажем – толкова за учителите, за полицаи, за образование, за път, ако щете…“

Бургазлийката Грета Аспарухова е една от срещналите се с премиера:

"Той не знаеше, че са дадени едни милиони за създаване на един регистър, който го няма. Самият той призна, че има теч на пари. Към момента никой не знае колко човека с увреждания има в България, какви са, къде са, какви нужди имат. Този регистър, преди време, мисля, че се създаваше от Агенцията за хора с увреждания, където потънаха едни милиони пари и никой не знае къде е регистърът"

Протестът "Системата ни/ги убива" продължава и в Бургас, до Дневния център в Морската градина. В прикачените файлове можете да чуете интервюта с хората с увреждания, както и с Грета Аспарухова - след срещата им с премиера.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сигнали за нарушения протичат изборите в Ямболско

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област, до момента няма постъпили сериозни сигнали за нарушения, както и сигнали за проблем с машините. За четирите мандата в района кандидатите за Народно събрание са 155, а до урните имат право да отидат: "По последни избирателни списъци 105 216, за Европейски парламент -103 990", уточни председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 10:27

Забавянето в обработката на протоколите идва от неглижиране, смята член на СИК

Николай Янакиев е член на СИК за 4ти път. Въпреки че избора днес е по-сложен според мнозина, той не вижда особени проблеми които биха затруднили членовете на комисиите при броенето и отчитането на вота.  Според него проблемите с надрасканите протоколи и забавянето в отчитането на резултата идва от неглижиране. "Стоят и не водят записки, а..

публикувано на 09.06.24 в 10:15

Гласуването в две от секциите в Истанбул протича спокойно

Гласуването в двете секции в училище "Амбаарлъ"в квартал "Авджълар" в Истанбул протича изключително спокойно. Има възможност за гласуване с машина. За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Ето какво казаха две от първите гласували: "Да стане всичко по-хубаво. Всичко е лесно казват хората, които вече са..

публикувано на 09.06.24 в 10:01

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори - 4,2%. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:54

По решение на ЦИК: Ако машина пуска само една разписка при вот за двата избора, гласува се с хартиена бюлетина, за този за който няма бележка

В 63 секция  в ОУ „Любен Каравелов” се е появил проблем с машинното гласуване началото на изборния ден, сигнализира слушател на БНР - Бургас. Няколко човека са гласували и за двата вота, но машината е пуснала разписка само за избор на народни представители.  Проблемът вече е решен, съобщи председателят на РИК - Бургас Фани Семерджиева:  "Получихме..

публикувано на 09.06.24 в 09:44

35 секции в Бургас са пригодени за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

35 са секциите, които са пригодени за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Предвидени са катерачи, асансьор или подвижни платформи.  Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г., Община Бургас осигурява транспорт на..

публикувано на 09.06.24 в 09:00

Седем подвижни урни са сформирани в Бургаско

Седем подвижни избирателни секции са сформирани в Бургаска област за изборите  за членове на Европейския парламент и за народни представители. Решенията за разкриването им е публикувано в сайта на Районната избирателна комисия.  Три подвижни урни има в община Бургас, а по една има В общините Поморие, Руен, Карнобат и Сунгурларе.  До 25 май в..

публикувано на 09.06.24 в 08:40