Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изостава от Европейските стандарти за кръводаряване

Страната ни много изостава от Европейските стандарти за кръводаряване като у нас 21 на 1000 жители са кръводарителите, а за Бургаско месечно са нужни 900-1000. Според д-р Тодор Бояджиев, началник на кръвния център, липсата на кръв се усеща най вече през лятото.

 „От няколко години наблюдаваме ръст на туристите, съответно дефицитът на кръв се увеличава. Хората,които даряват кръв са приблизително същият брой, но нуждите се увеличават. Има определен процент на случаите с пътен травматизъм, кръвоизливи, онкологични заболявания с усложнения и др.“

С въведените промени от здравния министър се улеснява значително кръводаряването и вече не е задължително да се пътува до мястото къде е настанен пострадалия, кръв може да се дари във всеки един специализиран център.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нормализирано е движението на влакове от и за жп гара Бургас

Със 106 минути закъснение се движи влака за София през Пловдив, който трябваше да тръгне от начална гара в 15.50 ч. Забавянето се дължи на инцидента със запалилия се локомотив на друга влакова композиция.   Локомотив се запали на ж.п. гара “Владимир Павлов” Припомняме, че пожарът се случи на жп гара Владимир Павлов към 15 часа. Два..

публикувано на 12.06.24 в 18:01

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от 17 юни нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

публикувано на 12.06.24 в 17:02

Временна организация на движението в Царево заради ремонта на моста при "Василико"

Във връзка с изграждането на мостовото съоръжение свързващо кв. "Василико" и централната част на гр. Царево и предстоящото транспортиране и поставяне на гредите на моста, през утрешния ден (13 юни 20214 г.), на няколко пъти за кратки времеви интервали ще се затваря отсечката от базата на Тракийския университет до мястото на извършване на строителните..

публикувано на 12.06.24 в 16:51

Локомотив се запали на ж.п. гара “Владимир Павлов”

Пожар е възникнал в локомотива на бързия влак София - Бургас  в района ж.п. гара Владимир Павлов в Бургас.  Пътуващите във влака са евакуирани своевременно, като сред тях няма пострадали. Два противопожарни автомобила и шестима огнеборци са потушили огъня.  Аварийното спиране на бързия влак от София за Бургас е причинено от дим от вентилатор в..

публикувано на 12.06.24 в 16:01
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 декара лозя е унищожила снощната градушка в Руенско

Близо хиляда декара лозя са унищожени от силния ураган и градушката, които преминаха снощи през община Руен. Паднали дървета и пропукан асфалт са друга част от щетите, с които жителите на общината трябва да се справят.   Бурята е започнала в 21.00 часа снощи, като най-силно се е усетила в селата Разбойна, Просеник, Сини рид и Вресово, каза..

публикувано на 12.06.24 в 15:56

Повишен риск от пожари в няколко ямболски общини

За повишен риск от пожари предупреждават в ямболските общини Стралджа, Тунджа и Елхово. В района започна и жътвената кампания, което допълнително усложнява ситуацията. Опасността от пожари се повишава с всеки изминал ден, тъй като в района не е валяло почти от месец, посочи зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. "Основно горят..

публикувано на 12.06.24 в 15:45

Разкриват 139 работни места в Сливен по програма за заетост

Нови 139 работни места предвижда Регионалната програма по заетост на област Сливен през 2024. Общо пет предложения са разгледани по време на днешното заседание на Постоянната комисия на Областния съвет за развитие на областта – четири от общините и едно от Областна администрация.  От новосъздадените 139 работни места, 64 ще бъдат на пълно работно..

публикувано на 12.06.24 в 15:13