Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сертифицирането на мановия мед ще възроди Странджа

Възможно е пчелари от близките области да се пренасочат към Странджа след окончателното вписване на странджанският манов мед в европейския регистър на защитени понятия. Това каза Манол Тодоров, председател на сдружението "Странджански манов мед".

„Този продукт и сега се търси много, а след като поставим и логото на Европейския съюз, относно защитеното наименование, нещата ще бъдат в полза на пчеларите. В Странджа има около 500 пчелари. Ние им дадохме възможност да се възползват от регистрацията на марката. Ние засега сме само 7 души, но съгласно изискванията на европейския регламент, всички, които произвеждат този продукт, отговарят на продуктовата спецификация и подпишат договор за проверка и контрол, ще могат да се възползват от тази марка.“

На финален етап е процедурата по сертифициране на странджанския манов мед. Според Тодоров плюсът е, че ще се повиши качеството на живот в района, който е един от най -бедните в страната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10 дни ще плащаме сметките за ток към EVN само по банков път

EVN България информира, че в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024 г. ще извърши техническо обновяване и подобряване на системата за обработка на данни. В посочения период заплащания на фактури за консумирана енергия ще са възможни само по банков път. Сроковете за плащане, които са засегнати, са предварително адаптирани, за да има достатъчно..

публикувано на 12.06.24 в 14:49

Бургазлийка дари постановка на жените от Дома в Малко Шарково

Бургазлийката Албена Омран подари постановката „Трите прасенца“ на жените от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Малко Шарково. Театърът е на Държавния куклен театър в Бургас.  „Тези жени са винаги усмихнати, винаги топлосърдечни. Те също имат нужда да се докоснат до изкуството, до театъра, да имат повече социални контакти. През..

публикувано на 12.06.24 в 14:32

Безплатни обучения по 8 професии в Бюрото по труда в Бургас

Дирекция "Бюро по труда" в Бургас започва обучения по проекти на национално представените работодатели и синдикални организации. Обучения ще се провеждат по 8 професии. Това са „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в заведение за хранене и развлечение“,..

публикувано на 12.06.24 в 11:29
снимката е илюстративна

Бургас е в челото по най-много разрешителни за работа на непълнолетни

Непрекъснато се увеличава броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда.  За първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от тях са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас , Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград. За..

публикувано на 12.06.24 в 11:14

"Хоро край поморийския бряг" става на 15 години

С два концерта - в Летния театър на Бургас и в Поморие на централния площад, фестивалът "Хоро край поморийския бряг" отбелязва 15 години.Първия концерт е в Бургас на 13 юни, а на следващия ден е в Поморие. Началото и на двата е в 20ч, входът е свободен. Ръководителят на танцов клуб "Чайка", които заедно с местното читалище организират поморийския..

публикувано на 12.06.24 в 10:41

Временни промени в разписанието на няколко автобусни линии

От 09.00 ч. на 12 юни, поради строително-ремонтни дейности, ще бъде затворен за движение на превозни средства участъкът от пътен възел „Тромпета” до Гробищния парк в Бургас, съобщи Общината. В тази връзка се налага временна промяна в маршрутите на линии № 15, № 15А, Горица – Бургас и № 62. До приключване на ремонта автобусите по горепосочените линии..

публикувано на 12.06.24 в 09:45

Продължава по график пръскането срещу комари с дрон

„Дезинфекционна станция – Бургас“ ЕООД продължава с извършването на въздушни ларвицидни/ имагоцидни обработки срещу комари със земеделски дрон – AGRAS Т30.  Дезинсекционните дейности ще се извършват в периода от днес до 21 юни от 06:00 до 10:00 ч.  Включени са следните биотопни зони: – Атанасовско езеро – обходни канали и крайбрежни водни площи; –..

публикувано на 12.06.24 в 09:36