Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранете празнуването на Нова година!

Само този, който не е имал куче, не знае колко ужасено може да е едно същество от войната, която се разгаря навън между старата и новата година. Страхът в очите на животното, квиченето, треперенето… Виждал съм и кучета, които изпадат в пристъпи, приченени от зверския шум, който те чуват усилен многократно.

Но, да кажем, че не ни пука за домашните кучета.

Шумовете може да предизвикат стрес и пристъпи на паника в много домашни, диви и бездомни такива, пишат колегите от nauka.offnews.bg. А ако се намират в близост до пиратките, животните са застрашени от временна загуба на слуха. Ето до какво водят гърмежите:

- Много голям стрес.

- Пристъпи на безпокойство и паника.

- Много домашни животни, в стремежа си да избягат от ужаса, се губят по време на разходка.

- В паниката си животните могат да станат жертва на пътния трафик.

- Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.

- Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.

- Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.

- Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса.

Но, да кажем, че не ни пука и за животните.

Според Umweltbundesamt, цитирани от lessplastic.bg концентрацията на фини прахови частици във въздуха, в първите минути на от новата година, надхвърля 1000 µg/m³ в повечето големи градове в Германия. Само за сравнение – средната годишна стойност при тях не трябва да надвишава 40 µg/m³, а средната максимална концентрация на фини прахови частици за период от 24 часа е 50 µg/m³, като тази стойност може да бъде превишена максимум 35 път в годината, сочат европейските директиви. Според вида, фойерверките са съставени между 60 – 75% от хартия, картон, глина, пластмаса и дърво. Останалите 25 – 40% са пиротехническа субстанция, която се състои главно от калиев нитрат, въглен, сяра, а според това дали фойерверките гърмят, свирят или са обагрени с различни цветове, се добавят различни химически съединения. Например стронций, мед и барий оцветяват зарята в червено, синьо или зелено. В друга европейска директива са записани опасни субстанции, които не са позволени във фойерверките в ЕС.

Само че, нали се сещате колко китайска пиротехника гърми по Нова година. Регулация на пазара има, казват експерти. Има и нелегален пазар. Има и такъв по големи хипермаркети, които и представа си нямам как продават пиротехника. Има и родители, които умират от кеф да зарадват домочадието си с малко пиратки и заря. Които умират от кеф да мятат пиратки от балкона, без да ги интересува дали случайно не минава някой отдолу.

Но, да кажем, че не ни пука за това, което дишаме, „те“ и без това достатъчно ни тровят въздуха, малко повече не е от значение.

Не ни пука, че можем да нараним някого, че може да осакатим животно…

Не ни пука, че си даваме парите за нещо, което гърми и свети, вместо да купим нещо полезно, дори и за себе си… Не ни пука… Абе, за какво всъщност ни пука?

Масовите тези в контра на всичко написано и казано нагоре бяха „Айде сега, забранете и Нова година“.

Сериозно ли това е представата ви за празник?

Ако е така, то наистина онзи виц за извънземните е правилен:

-  Какво празнуват тия толкова шумно?

-  Това, че планетата им е направила една пълна обиколка на слънцето.

-  Казах ти – не са особено интелигентни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галъп: Към 15 часа избирателната активност е около 20%

Към 15 часа около 20% е избирателната активност за парламентарните избори, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "В сутрешните часове наблюдавахме малко по-активна избирателна активност отколкото на предишните избори. Към обяд и особено следобед това, което регистрираме, е по-ниска избирателна активност от тази, която имахме миналата година..

публикувано на 09.06.24 в 16:14

Член на секционна комисия от Несебър напусна изборите, за да се наспи

Член на секционна комисия от Несебър е напуснала  изборното помещение, за да се наспи. Дамата  е напуснала работното си място  в 9 ч. и повече не се е появила. При опит да се свържат по телефона с нея, отговорила майка ѝ. Жената обяснила, че дърщеря й е нощна смяна и се е прибрала да се наспи. Председателят на секцията потвърдил, че тя така и не..

публикувано на 09.06.24 в 16:01

Как преминават изборите в две крайгранични села - Лесово и Мелница?

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област. До момента няма постъпили сигнали за сериозни нарушения, както и оплаквания за проблеми с машините. Очаквано ниска е средната избирателна активност - към 11 часа до урните са отишли около 10 процента от избирателите в областта. Най- висока е активността в крайграничната община Болярово – близо 30..

публикувано на 09.06.24 в 15:31

Бургазлии: Първо плаж, после гласуване

Слънце, плаж и море-това е изборът, който стотици бургазлии направиха в днешния ден. Означава ли това, че зачеркнаха изборите или ще намерят време да упражнят конституционното си право-проверихме на Северния плаж.  На ивицата нищо не подсказва, че неделният ден е важен за държавата. Въпреки това бургазлии дават заявка, че в следобедните часове ще..

обновено на 09.06.24 в 15:07
Истанбул

Продължава да е ниска активността на изборите в Истанбул

Ниска избирателна активност бележи гласуването в Турция на вота „2 в 1“.  Неочаквано дори за представители на изселническите сдружения, които помагат на дипломатическите ни представителства за организацията на вота, активността на изборите е ниска. Като основна причина изтъкват умората и отегчението от поредните избори – шести в рамките на три..

публикувано на 09.06.24 в 15:05

Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 15.6 %

Около 15.6 % е избирателната активност към 13.00 ч. днес. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан".  "Като прави впечатление, че в сравнение с избирателната активност към същия час на миналата година на 2 април е малко по-ниска, тъй като тогава е била регистрирана избирателна активност в рамките на 18 %. Тук говорим за Народно..

публикувано на 09.06.24 в 14:28

В Сливен слаб интерес към гласуването за изборите 2 в 1

Слаб интерес към изборите за Народно събрание и Европейски парламент отчитат секционните избирателни комисии в Сливен. Рекордно нисък интерес се отчита в секциите, в които гласуват жителите на квартал „Надежда“. Там в някои от секциите бяха гласували само членовете на избирателните комисии.  Избирателите коментираха, че нямат проблем с двата типа..

публикувано на 09.06.24 в 12:01