Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в защита на общинския път в "Росенец" на днешната сесия (ОБНОВЯВА СЕ)

| обновено на 28.07.20 в 09:43

Около 100 души се събраха в защита на общинския път, който преминава покрай т.нар. Летен серай, свързан с Ахмед Доган в парк „Росенец“. С български знамена и с ограждения, на които пише „Строителен обект“ и „Забранено преминаването“ протестиращите посрещнаха днес общинските съветници и местната администрация. Повечето от тях бяха освирквани с викове „Оставка“ и „Мафия“. Някои не бяха допуснати да влязат през централния вход на зала „Бойчо Брънзов“, където се провеждат заседанията на Общинския съвет, с ироничното обяснение, че това е „Строителна площадка, тук са също сараи. Не може да се влезе, във връзка с безопасността на хората“.

Протестиращите посочиха:

„Толерирането на продължаващото беззаконие ни прави съучастници. Те са толкова убедени в беззакоността си, че изобщо не ги интересува мнението на суверена, гражданите. доста елементарно вече започнаха да стават тези беззакония, което определено дразни обществото и би трябвало на края вече да има наказани“.

„Искаме да си върнем „Росенец“. Омръзна ми от всичко, което се случва в нашата държава. Много ми се иска нещата да се оправят. Дано да успеят протестите“.

Протестиращите настояват за запазване на статута на общинския път, който отвежда до т.нар. Летен сарай на Ахмед Доган и заради поставената ограда, която спира достъпа до плажа. Две докладни записки са внесени за гласуване от общинските съветници по случая. В едната се иска отмяна на решение на Общинския съвет относно статута на общинския път, а в другата - общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, където се намира частното имение, свързано с Ахмед Доган.

Първата докладна е внесена от общинския съветник Константин Бачийски. „За деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинският съвет е длъжен да се поправи“, обясни той.

Председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова обясни защо е внесена докладната записка за спиране на реализацията на целия проект за парк „Росенец“ чрез оттегляне на решението за него на Общинския съвет. „Като общински съветници от ГЕРБ смятам, че нито един административен акт няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите на общината“, посочи тя.

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Там частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

И още акценти от днешната сесия - предложението на Живко Табаков зелената зона да не функционира през уикенда ще бъде гласувано. Преместването на няколко училища в Бургас - т. нар. Английска гимназия да се помещава в сградата на „Добри Чинтулов“, а неговите ученици да отидат в „Йордан Йовков“ е предложението на администрацията. То също ще бъде гласувано днес, а за изказване са се записали педагогическият съветник на английската гимназия и директорът на немската гимназия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10 дни затварят кръстовището на „Гладстон“ и „Шишман“

За 10 дни затварят кръстовището, образувано от ул. „Уилям Гладстон“ с ул. „Цар Иван Шишман“. Това се налага в ъв връзка с изграждане на водопроводна и канализационна мрежата по ул. „Уилям Гладстон“. Ограничението се въвежда от 14.00 часа на 11.06.2024 г. – вторник. Там е въведена временна организация на движението.

публикувано на 10.06.24 в 17:04

Жълт код за жега в Бургас и в цялата страна

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология и хидрология за днес и утре, като на места термометърът ще покаже 38-39°. Следобед ще бъде предимно слънчево. Ще се развива купеста облачност и на отделни места в Западна България ще превали и прегърми, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Ще..

публикувано на 10.06.24 в 14:27

БНР - Бургас с грамота "Приятел за 2023 година" от Държавния архив

БНР – Бургас получи грамота „Приятел за 2023 година“ от бургаския Държавен архив. Институцията раздаде традиционните си отличия по повод Международния ден на архивите – 9 юни. Номинации имаше и за читател и дарител за миналата година. Благодарим на общественото радио за подкрепата. Заедно постигнахме много добър резултат в..

публикувано на 10.06.24 в 14:19

"Възраждане" остава втора политическа сила след ГЕРБ СДС в Сливенско

При преброени 66,44% протоколи за народни представители и 66,11% за Европейски парламент в Сливенска област ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. За народни представители за партията на Бойко Борисов са гласували 6 867 души или 28,07% от гласоподавателите, а за Европейски парламент 26,23%.  В изборите за Народно събрание Възраждане остават втора..

публикувано на 10.06.24 в 11:58

РИК Бургас с данни към 7 часа: ГЕРБ-СДС запазва преднина от 10%

При 65,81% обработени протоколи РИК Бургас обяви междинни резултати към 7 часа. Подредбата на първите седем политически сили остава без промяна.   ГЕРБ-СДС 26,64% - 17624  гласа Възраждане 16,14% -10674 гласа Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България 14,23% - 9412 гласа ПП Има такъв народ 7,84% - 5189 гласа БСП за..

публикувано на 10.06.24 в 07:38

Кметът Тихомир Янакиев даде началото на инициативата "Созопол в стихопейки"

Инициативата  „Созопол в стихопейки“ – част от проект за облагородяване на градската среда, стартира  до фонтана в градската градина на Созопол.  Кметът Тихомир Янакиев постави първите стихове и те са на автора на химна на Созопол Ради Кисьов. Близо 200  автори изпратиха своите произведения за конкурса. Всички, които отговарят на условието..

обновено на 08.06.24 в 14:56

Водолази отново ще почистват морското дъно край остров Света Анастасия

Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за10-ти пореден път в събота (8 юни), за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия. Предстои и освещаване на едноименния параклиса, който беше потопен през ноември миналата година, отново от СНЦ “Приятели на морето - Бургас“, обясни Стоян Димитров, един от..

обновено на 08.06.24 в 10:37