Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на Прайда и контрашествието в Бургас

Започна подготовката за провеждането на първият Бургас прайд. Около 30 души в момента са се събрали зад паметника на площад „Тройката“. На място има сериозно полицейско присъствие. Над 100 служители на реда охраняват периметъра на целия площад и страничните улици около него. На мястото са поставени огради, които да ограничават достъпа на провокатори.

Участници в Бургас прайд споделиха, че искат равни права, като техни проблеми посочиха хомофобията, невъзможността да създават семейства, както и отношението на обществото към тях.

Под фонтана се е събрала група от ОЗБГ с плакат "Шествие в подкрепа на българското семейство". Засега тя наброява около 50-60 души. Има и представители на мотоклубовете, общественици, Фейсбук Групата на групите на Мартин Пенчев. 

Те заявиха, че засега не планират да продължат към самия Прайд. 

Стефан Петров посочи: „Важното е да покажем присъстивие и да запазим традиционното семейство между мъж и жена"

Бисер Русимов допълни: "Не сме против тези хора, ние сме против агресивния начин да ни го налагат, те не са дискриминирани"

Да не агресират срещу униформени пък призова Мартин Пенчев. 
След като се уплътни обаче контрашествието от около над 200 души пое в посока Прайда. 

Групата за защита на семейните ценности скандираше „Не искаме гей парада в Бургас“. От страна на групата на Бургас Прайд пък се чуваха викове „Омразата не е семейна ценност“. Стигна се и до замеряне с краставици, шишета с вода и от двете агитки. От контрапротеста полетяха и няколко димки към групата на Прайда. Беше запалено и знамето, което символизира гей общността. Стена от полицаи пречи на двете агитки да стигнат до сблъсък.

Към 17,15 хората от контрапротеста започнаха да се разотиват. От редиците им се чуха закани, че ще искат оставката на кмета Димитър Николов, защото е разрешил Бургас прайд. 

Организаторите на Бургас прайд изразиха разочарование от отношението към тях и коментираха, че именно срещу подобна агресия се борят. Около 50 души ги наблюдават от страни. Част от полицията все още е на място, но няма повече инциденти. 

Около 18 ч. участниците в прайда си тръгнаха, ескортирани от полицията, до физически сблъсъци не се стигна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова зона за детски игри и отдих е изградена в КТК "Ченгене скеле"

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ се разшири с атрактивна зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който за част от дейностите осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Вложени са и общински средства...

публикувано на 05.06.24 в 10:31
Община Тунджа

Разкриват подслон за хора в кризисна ситуация в село Скалица

Подслон за хора в кризисна ситуация ще бъде разкрит в село Скалица, община Тунджа от 1 юли. Той ще е с капатитет за 10 души и ще се помещава в сградата на центъра за спешна медицинска помощ, която е с отпаднала необходимост.  В него временно ще могат да бъдат настанявани бездомни и семейства в безопасна среда.  Разкриването на новата социална..

публикувано на 05.06.24 в 09:39

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15