Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери имат нужда от помощ за изхранването на бежанците

Почивните бази в Китен приютиха много от украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Хотел в Приморско е приел близо 150 майки с деца от Одеса и Николаев. Те са пристигнали с автобуси на 8-и март. До момента издръжката им се осигурява от собствениците на хотела и помощи. Те получават дрехи до санитарни материали и детски играчки. С изхранването им, обаче собствениците на хотела срещат трудности. А държавната помощ от предвидените 40 лв на човек на ден се очаква в края на април. 

Сега те призовават за съдействие от дарители и благотворителни организации. Галин Господарски е управител на хотела.

"Настаняваме ги напълно безплатно, изхранваме ги със засука, обяд и вечеря. Бяхме споделили в социалните мрежи за нужда от хуманитарна помощ като дрехи, тетрадки, химикали, памперси за бебетата и продукти, които са нужни да ги изхраним. 

Трудно е, затова търсим помощ и подкрепа, за да издържим възможно най-много. Всички ни помагат в България, но не и от държавата."

От Областната администрация в Бургас и от БЧК се ангажираха да помогнат на хотелиерите в Приморско. Сега всички средства и помощи се набират от частни фирми и дарители. А хотелиерите кредитират държавата, поемайки изцяло издръжката на украинските бежанци.

Алла е от Одеса. Тя споделя, че там все още са майка ѝ, сестра ѝ и леля ѝ. 

"Ние сме много добре. Добре ни посрещнаха тук. Не знаем как са другите украинци, които са в други страни, но тук условията са много добри, на нас много ни помагат. Аз пристигнах тук с децата и внуците си и сме много доволни. Когато ние тръгнахме ситуацията вече беше спокойна. Но на 24-и и 25-и февруари беше страшно. Тогава всички се уплашихме, тогава имаше взривове. А когато тръгнахме вече беше относително спокойно.

Майка ми се бои дори ,когато отваря вратата. Всички експлозии, които избухнаха много я притесниха. Докато е вътре всичко е наред, когато изляза навън сърцето ѝ спира."

Беата е на 10 години и я срещаме във фоайето на хотела, където играе на компютърни игри, заедно с други деца. 

"Там в Одеса остана моята баба, там е моят баща, там е моята котка Белка, която е на 11 години, оставих и моята костенурка, която купихме за Нова година и тя е само на 6 месеца,. Колко може котката да остане сама? Аз се притеснявам, вълнувам се.  Оставих всичките си приятели, всичко ми остана там.Искам да си върна всичко, искам да се върна у дома. Ние сме вече тук цял месец. Това е банално, но въочще по Закон ще живеем тук 3 месеца. След това може да отидем някъде другаде.

Чувствам се нормално, но вкъщи е по-хубаво, вкъщи винаги е по-хубаво. Нищо не ми е нужно. Имаме всичко. За нас изпращат хуманитарна помощ, която впоследствие ни я дават. Ние може да си вземем флумастери, моливи…..Има повече, отколкото ни трябва."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Вълчев, генерален консул в Истанбул

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани успешно и са готови за утре, съобщи за БНР генералният консул на страната ни в Истанбул Васил Вълчев. Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни Васил Вълчев: "Не очаквам да има..

публикувано на 08.06.24 в 20:20

Подготовката в Сливен за вота е безпроблемна, но смените в секционните комисии продължават

Безпроблемно протича раздаването на изборни книжа и документи и подготовката на машините за гласуване в Сливенска област, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачатурян. Продължават обаче смените в секционните комисии. В Сливенска област в изборите за парламент право на глас имат 171 387 гласоподаватели, а за Европейски..

публикувано на 08.06.24 в 16:29

В четири секции в Турция ще може да се гласува и за евродепутати

В четири секции в Турция българските избиратели ще могат да гласуват не само за народни представители в бъдещия ни 50-и парламент, но и за евродепутати. Една от тях е в Истанбул, където двойният обем работа е забавил подготовката за утрешния изборен ден, но към момента във всички секции в югоизточната ни съседка тя протича без напрежение - съобщи..

публикувано на 08.06.24 в 15:57

Кметът Тихомир Янакиев даде началото на инициативата "Созопол в стихопейки"

Инициативата  „Созопол в стихопейки“ – част от проект за облагородяване на градската среда, стартира  до фонтана в градската градина на Созопол.  Кметът Тихомир Янакиев постави първите стихове и те са на автора на химна на Созопол Ради Кисьов. Близо 200  автори изпратиха своите произведения за конкурса. Всички, които отговарят на условието..

обновено на 08.06.24 в 14:56
Румен Радев се включи в почистването на морското дъно край о. Света Анастасия.

Радев: Гласувайте, така сами определяте своята съдба

Важно е хората да гласуват, за да определят сами своята съдба. Това коментира президентът Румен Радев, който днес се включи в почистването на  морското дъно в акваторията на остров Света Анастасия край Бургас. Държавният глава пристигна в морския град заедно със съпругата си Десислава и се включи в инициативата на  сдружение "Приятели на морето" по..

публикувано на 08.06.24 в 12:47

"Ти броиш" ще събира сигнали за нередности, свързани с изборите

За седми път гражданската платформа “Ти броиш” ще събира сигнали за нередности на изборите, съобщиха инициаторите ѝ. Те следят за прозрачното и законно протичане на изборния ден. Освен в България, ще изпратят свои застъпници и членове на избирателни комисии в рискови секции в Турция. Целта на създадената през 2021 г. инициатива е да..

публикувано на 08.06.24 в 11:09

Водолази отново ще почистват морското дъно край остров Света Анастасия

Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за10-ти пореден път в събота (8 юни), за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия. Предстои и освещаване на едноименния параклиса, който беше потопен през ноември миналата година, отново от СНЦ “Приятели на морето - Бургас“, обясни Стоян Димитров, един от..

обновено на 08.06.24 в 10:37