Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошмарна нощ изкараха жителите на бургаското село Изворище

Снимка: Даниела Костадинова

Кошмарна нощ изкараха жителите на бургаското село Изворище. Тлеещи огнища на пожара, избухнал вчера във вилната зона на селото, са се възпламенявали през цялата нощ. В помощ на местните хора са пристигнали служители на бургаската полиция, които в 04.00 часа сутринта са гасили с тях огъня.

Седем вилни къщи и 300 декара смесена гора бяха изпепелени от огнената стихия.

И днес още се издига дим от изгорената гора и изпепелените вили. След безсънна нощ собствениците на имоти в селището продължават със страх да следят да не пламне отново огънят.

Това не е първият пожар в района. Пред 4 години село Изворище отново беше вдигнато на крак. През годините жителите на селото са изпращали до община Бургас многобройни сигнали за продължаващата практика да се палят огньове в дворовете. Едни си горят натрупаните боклуци, а други палят огньове, за да варят компоти и лютеница.

И този пожар е тръгнал от частен двор според местните хора.

"До сутринта сме гасили тука, защото се палят дърветата постоянно. До сутринта, до 08.00 часа. До сутринта бях сама с мъжа си. Защото, както гледаш тук, се запалват. Е затова сега тука седя, защото сега, като започнат горещините, пак се започва. Да мога даже да се обадя на някой, на кметицата, на някой, защото навътре сега има пожар и още го гасят".

Как опазихте вилата?

С пожарникарите и с общи усилия на тоя човек, комшията. Много добре си свършиха работа момчета. Изгасиха тук, съседната, там горе, много добре се справиха

Каква е причината?

От руснаците, които тука живеят. От частен двор. Там нещо от гаража им избухнало, пожар. Нещо са варили ли, доколкото разбрах те нямат вода , не мога да кажа

Сега страхувате ли се?

Ами как?! Виждаш какви горещини са.

Един противопожарен автомобил и полицейски патрули следят обстановката в района на пожара край село Изворище през целия ден. Причините за огнената стихия изпепелила седем вилни къщи, някои от тях дървени бараки, тепърва ще се установява. А дали ще има санкционирани, предстои да разберем.


По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха криминално проявен, карал след употреба на канабис

35-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след като е карал след употреба на канабис, съобщават от ОД на МВР Бургас. Това са установили униформените, след като са го тествали за алкохол и наркотици. Мъжът е спрян на пътя от кв. "Сарафово" към Бургас, той отказал да даде кръв за химичен анализ.  При претърсване на автомобила, е открит и сак, в..

публикувано на 14.05.24 в 17:23

Отложиха делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Районният съд в Сливен отхвърли искането за промяна мярката за неотклонение "задържане под стража" на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с 14 малолетни и непълнолетни децата от квартал "Надежда".  По-рано днес съдът отложи разпоредителното дело за 11 юни заради нередовно призоваване на подсъдимия.  Пореден опит за старт на делото..

обновено на 14.05.24 в 16:33

Мъже са жертви на трафик в Западна Европа с цел сексуална експлоатация

Жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са все по-често мъже. Те са принуждавани да работят в западноевропейски страни. Това обясни Росица Янева от местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас. Звеното днес провежда специализирано обучение за прокурори и разследващи полицаи на тема: "Идентификация, разследване и..

обновено на 14.05.24 в 14:07

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова, която е обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април тя беше пусната под домашен арест. Бургаският съд днес реши да отложи делото за месец юни. То се гледа при..

обновено на 14.05.24 в 13:13

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:51

Задържаха американец, шофирал с 2,98 промила на АМ „Тракия“

Американски гражданин е задържан за шофиране след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Той се е движел по АМ „Тракия“ в посока София, когато е катастрофирал в района на 331 км. Американецът е пребиваващ продължително в Бургас. При катастрофата има нанесени само материални щети. Мъжът е тестван за употреба на алкохол, като..

публикувано на 14.05.24 в 09:13
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Пореден опит за старт на делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:25