Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одрин се превърна в разпределителен център за помощи от цяла Европа (видео)

Турският град Одрин се превърна в разпределителен център на хуманитарните помощи, които пристигат от цяла Европа за пострадалите от земетресенията градове в югоизточната част на страната. Цялата организация се координира от АФАД- турската дирекция за управление при бедствия, аварии и кризи създадена през 2009-та г. 

Десетки доброволци, основно ученици, помагат в обособените разпределителни центрове в Одрин, които работят денонощно. За усилията, подкрепата и невероятната съпричастност сплотила хората в този труден момент. 

Сериозна организация в помощ на пострадалите в бедстващите райони е създадена в пограничните области. И в Къркларели и в Одрин се събират храни и стоки от първа необходимост. Всички обсъждат и съпреживяват трагедията. Много от хората имат и близки в района на бедствието. 

"Хората имат жилищни нужди. На първо време са им необходими палатки, контейнери. От Турската държава и от целия свят се осигуряват", разказва Хасан от Одрин, който има роднини в опустошената от земетресението област Хатай. 


В официалните медии не се говори за мародери, в социалните мрежи има такива информации, но те са с цел пропаганда, изказа мнението си той. Според него няма такова нещо. Хасан предполага, че ако има мародери, те по скоро са бежанци, които правят това от нужда. 

Потокът от товарни камиони, микробуси и лични автомобили с помощи е непрекъснат. Те носят дрехи, обувки, памперси, одеяла, отоплителни уреди, храна и всякакви неща от първа необходимост. 

Шофьори споделиха пред БНР, че на границите не е имало проблеми, освен в Унгария. Там ТИР-овете са ги държали 12-13 часа, посочи един от шофьорите. 


"Тираджиите не могат да пътуват, спряха ги, казват - ще изчакате. Колоната беше спряла, не минаваше нищо. В момента дори най-бедните помагат за Турция".

6 тира с помощи за пострадалите от бедствието в Турция тръгнаха от Хасково

В най-големия разпределителен център в Одрин работят и ученици от града. Децата са ангажирани към осигуряването на логистична помощ. Едно от децата сподели, че дори когато отворят училищата на 20-ти февруари, той пак ще идва да помага, когато има възможност. 

Първите помощи в Одрин са дошли от България. Сега там потокът от ТИР-ове с помощи не спира, каза заместник валията. 

"От Германия имаме много голяма помощ. Благодарим на всички съседи - България, Македония, Гърция. Продължават да идват помощи. 1 година ще продължава събирането на помощи за хората".

Всички хотели и студентски общежития в Одрин са готови да настанят хора от пострадалите райони. 

Седмица след най-тежкото природно бедствие в Турция, хората са сплотени, мотивирани и изключително добре организирани, сподели впечатленията си Даниела Костадинова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезатели демонстрираха разликите между спортни и стандартни автомобили

Над 15 автомобилни състезатели и притежатели на мощни автомобили от цялата страна се включиха в събитие, посветено на пътната безопасност. Демонстрацията се състоя в двора на професионалната гимназия по транспорт. Искаме да покажем, че скоростта на пътя не е решаваща, каза един от автомобилните състезатели Петър Бакалов. "Който иска да е..

публикувано на 28.04.24 в 12:52

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

обновено на 28.04.24 в 08:11

Цветница е! Бургас отбелязва празника с богата програма

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Агатополският епископ Йеротей с обръщение към миряните

През седмицата Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.  На сайта на Светия синод бяха обявени имената на Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий,..

публикувано на 27.04.24 в 16:19

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на града..

публикувано на 27.04.24 в 14:21

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

обновено на 27.04.24 в 11:53