Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропадането между Солниците и Сарафово - казус с неизвестни

Снимка: Община Бургас/архив

Един казус, който се точи вече близо 2 години. Тогава започва пропадането на участък между Солниците и Сарафово, който се ползваше като вело и пешеходна алея, по него минаваше и туристическото влакче. Защо толкова време по-късно решение няма? 
От МРРБ напомниха наскоро, че теренът е държавен и подкрепят искането на областната администрация за финансиране на действия по него от фонда за бедствия и аварии. 
На първата си пресконференция, новият областен управител Пламен Янев посочи, че няма промяна отпреди година, когато въпросът е повдигнат:
„Имаме незаконен строеж върху временен технически път. Този незаконен строеж, в следствие на това, че е незаконен и не е проектиран и освен като незаконна велоалея, много време се ползваше и като път, през който преминаваха автомобили, а мисля, че по едно време дори и туристическото влакче преминаваше от там и фактът, че е на брега на морето, е довело до негово пропадане. И, съответно, постепенна ерозия на брега. Вариантите за решаване на този проблем са два. Първият е този имот да бъде прехвърлен на община Бургас, което ние сме го предлагали няколко пъти. Не знам защо община Бургас отказва да го вземе този имот. Вторият вариант е укрепителните дейности да бъдат завършени от областната управа, което означава ново проектиране. Ние сме изпратили преди повече от 8-9 месеца, може би, искане за 75 000 лв., офертата, която ни е направена от „Геозащита“ за изготвяне на такъв проект. До този момент ние не сме получили такива средства, за да стартираме процеса по първата стъпка, която да е проектиране и след това - търсене на средства“, коментира Янев. 
Ако се прибегне до втората опция, има голяма вероятност този участък да не може да се ползва като път, посочи Янев. 
Това е технологичен път, който се експлоатираше от регионалното министерство, когато се правеше голямото брегоукрепване в региона, към Сарафово, посочи кметът Димитър Николов:
„След като приключи това брегоупкрепване, в тази си част, по естествен начин хората започнаха да използват пътя и през дамбата, по стената, с велосипеди, пеша… Беше се случил един инцидент в Русе, на крайбрежната алея, беше нападнато, изнасилено и убито едно момиче и нямаше осветление и видеонаблюдение в тази си част на русенската алея. Тогава аз се притесних много и възложих на този технологичен път, без да се правят разходи, с отпадъчен асфалт, да бъде засипан, за да може да не се спъват хората и да не падат. И възложих, в общинската част, да бъде монтирано осветление и да бъде закачено и видеонаблюдението“, каза Николов. 
В този участък минаваше и общинското атракционно влакче, казва Николов. Общината наистина няма отношение за този терен, както казват от МРРБ, защото той е държавен, но пък проблемът трябва да се реши, защото е важно за града, добави кметът. 
При първите му индикации за свличането, преди година и 8 месеца, от държавното дружество „Геозащита“ изпратиха екип, който констатира, че това не е свлачище, а има повърхностни нарушения на терена и не е опасно, казва още Димитър Николов. След няколко месеца проблемът се задълбочи и затворихме района за движение на автомобили, защото беше станало опасно, допълва Николов. При инспекция от регионалния министър тогава Иван Шишков се постигнало договорка общината да направи проект и да го дари на министерството, за да могат те да извършат дейностите. За възможностите сега, той коментира:
„Каквото каже МРРБ, ние сме готови да съдействаме. От няколко дни има нов областен управител. Готов съм да седна с него, в партньорство, каквито експертизи са необходими от страна на общината, аз ще ги мобилизирам. Ще впрегна всякакви сили, за да решим този проблем“, каза той. 
Относно двата варианта или общината да придобие терена и да стартира дейности, или държавата, Николов отговори:
„Ако се реши, че ще тръгнем по този път - супер, ние ще бъдем щастливи. Ако се реши, че трябва да се прехвърли на общината, също ще съдействаме. Обявиха, че има такава оперативна програма, но все още няма никакви детайли, никакви индикации какви пари ще се дават, на кой ще се дават. Знам, че там са бенифициенти и областните управители, общините. Така че, защо да го прехвърляме? Може и областната управа да кандидатства. Но, ако реши областната управа, че не иска и ние ще кандидатстваме. Можем и заедно. Имаме съвместни проекти, където държавата и общината съвместно сме внасяли документи за кандидатстване. Всякакви варианти има. Само и само да се реши проблема. Затова се надявам да имаме диалог, за да се намерят най-добрите решения“, посочи кметът. 
На въпрос дали община Бургас има готовност да вземе терена, след като от областната администрация вече са им го предлагали, Николов отговори, че община Бургас има готовност за всичко. Тази стъпка ще отнеме известно време, има по-бързи варианти, посочи Димитър Николов и заяви желание администрацията да помогне на областната управа за документите, при нужда. Той посочи и друга опасност - ако общината започне дейности по оперативната програма, те ще трябва да представят доклада на „Геозащита“, в който обаче, пропадането не е описано като свлачище, каквито именно се финансиране. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите, които не..

публикувано на 15.05.24 в 21:46

Зърнената реколта в Ямболско ще е значително по-слаба от миналогодишната

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по- слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската сруктура на асоциация на..

публикувано на 15.05.24 в 16:31

Община Сливен отлага изграждането на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината. Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията бяха те да доставят електричество за собствена консумация на общината, с което да се намалят сметките за..

публикувано на 15.05.24 в 15:28

Изплащането на "украинската помощ" ще приключи до края на май

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани, съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол.  Изплащането на помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите,..

публикувано на 15.05.24 в 15:22

Кметът на Царево ще е представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело

Кметът на Община Царево беше избран за представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Марин Киров е и член на Регионалния съвет.  В Бургас се проведе заседание на Регионалниясъвет за развитие към МРРБ за Югоизточен район. Кметът на Община Бургас Димитър Николов беше избран за председател на съвета...

публикувано на 15.05.24 в 14:58

От днес влиза забрана за строителството в Царево, Ахтопол и Созопол

Забрана за извършването на строителни и монтажни дейности ще бъде въведена от днес (15 май) в Царево и Ахтопол. Заповедта е подписана от кмета Марин Киров с оглед нормалното протичане на туристическия сезон.  След 1 юни няма да могат да се извършват строителни дейности и в землищата на Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово. Изключение се допуска..

обновено на 15.05.24 в 12:28

Обновиха още една знакова сграда в центъра на Бургас

Завърши ремонта с фасадна реставрация на стара частна сграда на бургаската ул. „Александровска“. Това става възможно  с административното съдействие на Общината и чрез осигуреното финансиране на Министерството на културата. През 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната част на Бургас, информират от Общината...

публикувано на 15.05.24 в 11:46