Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел


Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел. Това каза директорът Яна Кършийска в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас. В Деня на музиката и поезията, екипът ни гостува в бургаската библиотека. 

"Виждаме страшно много хора, които намират своето място тук. Опитваме се да представим Бургас в най-добрата светлина, тъй като сме в поредната петица, която тази година Община Бургас спечели и се оказва, че трябва да представим проекта "Център за съвременно изкуство и библиотека"  в Брюксел другата седмица", обясни Кършийска. 

Проектът е избран за един от финалистите в престижния конкурс на Европейската комисия – RegioStars awards 2023 за най-добри проекти, реализирани с европейски средства за тази година.

От всички 228 подадени предложения, жури е селектирало и избрало едва 30, сред които е и проектът за създаване на новата библиотека в Бургас.

Библиотеката се конкурира в категорията „Европа по-близо до гражданите“ с още четири проекта от Европа, като гласовете на гражданите ще определят кой ще получи престижната награда.

Можете да подкрепите проекта за новата библиотека от днес до 14 ноември 2023 г. на https://regiostarsawards.eu/.


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовката в Сливен за вота е безпроблемна, но смените в секционните комисии продължават

Безпроблемно протича раздаването на изборни книжа и документи и подготовката на машините за гласуване в Сливенска област, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачатурян. Продължават обаче смените в секционните комисии. В Сливенска област в изборите за парламент право на глас имат 171 387 гласоподаватели, а за Европейски..

публикувано на 08.06.24 в 16:29

В четири секции в Турция ще може да се гласува и за евродепутати

В четири секции в Турция българските избиратели ще могат да гласуват не само за народни представители в бъдещия ни 50-и парламент, но и за евродепутати. Една от тях е в Истанбул, където двойният обем работа е забавил подготовката за утрешния изборен ден, но към момента във всички секции в югоизточната ни съседка тя протича без напрежение - съобщи..

публикувано на 08.06.24 в 15:57

Кметът Тихомир Янакиев даде началото на инициативата "Созопол в стихопейки"

Инициативата  „Созопол в стихопейки“ – част от проект за облагородяване на градската среда, стартира  до фонтана в градската градина на Созопол.  Кметът Тихомир Янакиев постави първите стихове и те са на автора на химна на Созопол Ради Кисьов. Близо 200  автори изпратиха своите произведения за конкурса. Всички, които отговарят на условието..

обновено на 08.06.24 в 14:56
Румен Радев се включи в почистването на морското дъно край о. Света Анастасия.

Радев: Гласувайте, така сами определяте своята съдба

Важно е хората да гласуват, за да определят сами своята съдба. Това коментира президентът Румен Радев, който днес се включи в почистването на  морското дъно в акваторията на остров Света Анастасия край Бургас. Държавният глава пристигна в морския град заедно със съпругата си Десислава и се включи в инициативата на  сдружение "Приятели на морето" по..

публикувано на 08.06.24 в 12:47

"Ти броиш" ще събира сигнали за нередности, свързани с изборите

За седми път гражданската платформа “Ти броиш” ще събира сигнали за нередности на изборите, съобщиха инициаторите ѝ. Те следят за прозрачното и законно протичане на изборния ден. Освен в България, ще изпратят свои застъпници и членове на избирателни комисии в рискови секции в Турция. Целта на създадената през 2021 г. инициатива е да..

публикувано на 08.06.24 в 11:09

Водолази отново ще почистват морското дъно край остров Света Анастасия

Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за10-ти пореден път в събота (8 юни), за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия. Предстои и освещаване на едноименния параклиса, който беше потопен през ноември миналата година, отново от СНЦ “Приятели на морето - Бургас“, обясни Стоян Димитров, един от..

обновено на 08.06.24 в 10:37

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Без проблеми е преминала подготовката на изборите в генералното консулство на България в Истанбул, съобщи генералният консул на страната ни Васил Вълчев. Избирателната секция там ще бъде запечатана днес преди обяд. В Турция са разкрити общо 1 66 секции. Тя отново е държавата с най-много избирателни секции в чужбина. В четири от тях, които се намират..

публикувано на 08.06.24 в 09:32