Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за феновете на U2 в зала за 2.3 милиарда долара

Мюзик Пойнт Акцент: седмична рубрика за ключови теми от музикалната индустрия от двата бряга на Атлантика

Снимка: YouTube

Американска концертна зала обещава на посетителите уникално звуково преживяване. Залата Sphere в Лас Вегас отбеляза дебюта на чисто нови съоръжения при старта на серия от концерти там на легендарната банда U2 миналия уикенд. 

В края на септември около 18 хиляди се потопиха в саунда на U2:UV Achtung Baby Live. Te са били първите възползвали се създадена за около 2.3 милиарда долара зала не много далече от центъра на Лас Вегас. Това е най-голямата сферична структура в света опакована от LED дисплеи като такива има и вътре. Висока 112 метра, с широчина до 157 метра. Като сте вътре може да гледате образи с резолюция 16K – образите, на които изглеждат много близки до тези на живо – предимство използвано на макс от легендарната банда по време на двучасовото им шоу. Клипове от изпълнението вече добиват популярност в социалните мрежи.  В един от тях се вижда създаване на илюзия, че покривът на сградата пада върху зрителите.  

Това, което на мен ми направи впечатление обаче от многото информация бе за качеството на звука. Използваните аудио технологии са толкова напреднали, че имат потенциала да ви накарат да започнете да спестявате за пътуване до Sphere.  

Ключова роля в една модерна зала концерти има геометрията на мястото. Sphere е под формата на купа, което подпомага за пълното потапяне в преживяване с 4D мултисензорна технология. Зрителите могат да изпитват ефекти като вибрации, вятър, промени в температурата. Дори обонянието може да бъде стимулирано.  

Да не говорим за аудио-визуалните възможности, възможности, които биха могли да вдъхновят зали по целия свят и да окажат влияние на посоката на музикалния бизнес.

Вижте още кадри тук: 
https://www.instagram.com/p/Cx2GjsCsXUv/ 

Тук става дума за един международен проект – система създадена в тандем с базираната в Берлин компания Hobolt, пише Billboard. Собствениците на Sphere са били впечатлени от един от проектите на Hobolt – изпращането на различни съобщения по едно и също време в различни части на най-голямата ЖП гара в Германия. Най-общо това е умението да се определя къде да се изпраща даден саунд и къде не. Става дума за системата Wave Field Synthesis, която сега е развита до така степен, че според Roman Sick изпълнителния директор на Hobolt, цитиран от Billboard e „свещеният граал на пространственото аудио.“ Защо? Заради умението на създава „холограма на звука“ и дори да намалява влиянието на препятствия пред звука по пътя му към слушателя. За да се постигне това в Sphere има около 160 хиляди различни тонколони. Функционалностите са много като за част от тях се използват алгоритми, но за артистите няма да е необходимо специално познание. Достатъчно е да знаят къде в залата искат да се чуват определени звуци и къде не или къде други.  

Вижте още кадри тук:
https://www.instagram.com/p/Cx2K_DwrjIW/ 

Дали подобно преживяване ще напусне границите на Sphere? Определено множеството предимства ще са добре дошли за концертни зали и публика по целия свят. За сега обаче тези модерни преживявания ще останат предимно в Лас Вегас, освен ако изпълнителите нямат чудовищно много пари. Към момента от комплекса са подали документи за над 60 патента. Изпълнителният директор на MSG Ventures David Dibble, който отговаря за технологиите и съдържанието в залата казва за Billboard, че имитацията е най-искрената форма на ласкателство, но все още няма да се позволява имитация, защото „ние притежаваме“ тези технологии.  

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент ще погледнем към една дестинация онлайн, която става все по-атрактивна за музикалната индустрия. Жокер: не е TikTok.  

До тогава не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. Слушайте ни в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38