Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнен спектакъл ще се състои сред руините на археологическия резерват "Кабиле"

На 28 октомври, в тракийския и античен град Кабиле край Ямбол, е премиерата на огнения спектакъл "Ново начало" на "Жар театър" – формация за невербален театър и пантомима, която смело експериментира в полето на огнения театър и танц. "Ново начало" е заключителната част на трилогията "Душа", създадена специално за уникалния археологически резерват, музиката е от Йордан Владев и Силдар Борисов. Спектакълът започва в 19 часа.

Основателите на "Жар театър", Пламен Радев и Елена Пап, от години се опитват да вдъхват нов живот на българските старини чрез свои авторски спектакли, в които участват и като актьори.

Историята

"Жар театър" е от първата вълна независими формации в България, през 2024 г. се навършват 30 години от основаването му – разказва Пламен Радев. – Когато го създавахме, у нас почти нямаше пантомимни формации, работещи професионално. Спектаклите ни винаги изразяват светлото начало в живота, независимо дали са пантомимни, площадни, дали са с огън. Работим с много колеги от чужбина, които идват по различни европейски програми, за да изучават нашия тип театър. С голяма част от тях продължаваме да си сътрудничим. Преди 15 години създадохме и Фест студио "Жар" към Общински културен институт Дом на културата „Средец“ в София. В него подготвяме актьори, които познават спецификата на нашия театър. Даваме възможност на възпитаниците си да участват в спектаклите на „Жар театър“, да приложат наученото в професионална среда, да натрупат практика и самочувствие.“

Както и в останалите проекти на "Жар театър", в "Ново начало", редом с професионалните актьори, участват и възпитаници от Фест студио "Жар". И за двете формации подбираме "жарки хора", казва Елена Пап и продължава:

"Човешките и духовни качества, които трябва да притежават актьорите, са по-важни дори от професионалната техника и умения. На първо място е любовта към това, което правим. Ние имаме един израз, който включва "жар" – "жарки хора". Светлината трябва да е в сърцата им, изкуството да извира отвътре. В началото, когато започнахме с "Жар театър", нямахме спектакли с външен огън. Избирайки името на формацията, имахме предвид вътрешната светлина, вътрешния огън. Постепенно самата група се разрасна и вътрешния огън се показа и навън. Така че жарта, вдъхновението, любовта помагат на актьорите да издържат тази наистина сериозна работа. Те трябва да обичат екипната работа, да бъдат устойчиви вътрешно, отдадени на идеята да бъдат полезни на този свят, не само на себе си. Практиката показва, че във формацията остават истински жарките хора.

"Спектаклите ни се основават на поезията на безмълвния език, както теоретиците определят бялата пантомима. За нас словото не е затворено в думите, то може да бъде много по-мащабно. Когато изразим нещо чрез поезията на безмълвния език в алегоричен, символен, философски аспект, постигаме дълбочина. Точно това е и смисълът да използваме невербален театър като основа, допълвайки го с различни изразни средства и с огъня– страшно мощна енергия, която дава голяма сила и има много силно въздействие не само върху публиката, а и върху актьорите.“

"Всичко, за което говори Елена, ще откриете и в новия ни проект "Ново начало" – допълва Пламен Радев. – Тази огнена мимо-драма представяме сред руините на тракийския античен град Кабиле, възникнал преди повече от две хилядолетия около храма на Богинята-майка Кибела. Нашата сцена са остатъците от раннохристиянската базилика, която е точно в подножието на храма, а фон е самият храм. Изключително зареждащо място, наситено с енергия и с дух. Този проект е подкрепен от Национален фонд "Култура". Намерихме и много добри партньори в лицето на Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града. Макар в България това да не е обичайна практика, ние много обичаме да играем сред руини. Това е част от една наша дългосрочна програма "Глътка огън от древността", с която се опитваме да вдъхваме нов живот в подобни археологически обекти, да привличаме вниманието към тях."

Повече чуйте в звуковите файлове:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38