Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Поморие с подписка срещу мястото, предвидено за спортна зала по хандбал

| обновено на 12.01.24 в 17:30




Общински съветници и жители на Поморие провеждат подписка срещу мястото, на което се предвижда да бъде изградена новата спортна зала по хандбал в морския град. Проектът беше одобрен за финансиране с държавни средства в размер на около 5 млн. лв. В началото на миналия век там се е намирала и църквата „Успение Богородично“, опожарен през 1906 г. Сега върху теренът има игрище, което се ползва от много деца. Друг проблем, който посочват хората е, че се отпускат пари за проект, за който не е проведено обществено обсъждане. 

Мястото, на което се предвижда да бъде изградена спортната зала се намира между улиците „Райна Княгиня“, „Антим I”,„3-ти март“ и „Княз Борис I“. Там в момента има обособено игрище, което е било ремонтирано през 2013 г. Според общинския съветник и един от организаторите на подписката Веселин Анестиев, мястото е неподходящо по редица причини. "Една така зала от чисто архитектурна гледна точка, от геодизическа и устройствена, мислим, че мястото й не е тук. Най-вече ще е светотатство ние да построим една зала върху основите на една огромна катедрала. Това, което ни подбуди да прибегнем към направата на подписката е внасянето на докладна записка от кмета Иван Алексиев, с която той вече направо иска именуването на новия спортен обект на името на един наш изтъкнат съгражданин - Щерион Василев. За това ние нямаме абсолютно нищо против, ние молим само за едно - нека да има чуваемост от гражданството, нека не бъдат взимани еднолични решения от когото и да е", посочи той. 

Според част от жителите на Поморие, мястото е неподходящо, защото в района вече има много изградени сгради, а паркирането и сега е трудно. Спортната площадка и сега се ползва от ученици, допълниха те. 

"Имаме необходимост от спортна зала, но мястото не е тук, до Руски паметник. Съществуват международни стандарти и правила. Според тях, размерите на едно хандбално игрище трябва да са 20 на 40 или 38 на 18/19. Размерите тук са малки, да не говорим отстрани за отстояния за публика и т.н.", обясни Деян Тенев, бивш учител по физическо възпитание и настоящ треньор по тенис от Поморие.

През 1899 г. на този терен е построен голям храм „Успение Богородично“, обясни доц. д.-р Милчо Скумов от Поморие. При големия пожар в морския град през 1906 г. обаче сградата е опожарена. "Покривът е паднал и е изгорял, а стените и двете камбанарии са запазени. През 20-те години се подема инициативата да бъде възстановен този храм във вида, в който е бил. В края на 1939 г. сградата е разрушена. В наше време в част от терена се построи хотел. Парцелът е близо 1900 кв.м., а църквата е била със застроена площ 740 кв. м.  Каквото и да се строи на това място, би могло да се направят съответните разкопки, да се разкрият стените и да се мисли вече за тяхното експониране, архитектурно как да бъде оформено. Основните ги има. Когато този хотел се строеше, ние гледахме през процепите, виждаха се масивни, стабилни основи. Сградата е била висока към 30 м. Подът е бил с мраморни плочи, може да се открие и това, да бъдат запазени. Никой не знае какво е запазено", обясни доц. д-р Скумов. 

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев посочи, че ще бъде организирано обществено обсъждане след около 15 дни относно избора на мястото за изграждане на бъдещата спортна зала. Той уточни, че става въпрос за два различни проекта за спортни зали в града. Според него казусът се политизира и не е коректно общинските съветници, които са опозиция в местния парламент, да комуникират с кмета чрез подписки.  Алексиев допълни, че подписка срещу предложеното място не е виждал. "Повече от 60 години домът на хандбала в Поморие е на тази спортна площадка. Не говорим за тип Арена Бургас или Арена Армеец, а за една нормална спортна зала, тренировъчна и да отговаря на изискванията за провеждане на турнири -  да може нашите спортисти, хандбалисти, да има къде да спортуват и да тренират, защото физкултурните салони на училищата не отговарят на тези условия", коментира кметът. Теренът е около 1880 кв.м., а сградата се предвижда да не е повече от 7,20 м.

Относно обсъждането на другия проект за изграждане на многофункционална спортна зала за състезания от висок клас - Арена Чайка - Поморие, Алексиев уточни, че се предвижда тя да се намира в района на бившата ж.п. гара. "Целият терен е 100 дка, а Община Поморие има 25 дка. Там сме в съсобственост с още 4 юридически лица. Терените на тези юридически лица са заложени в една банка, която за жалост фалира. Банката не освобождава тези терени и ние не можем да се разделим", поясни той.

 Кметът посочи, че за да бъдат спокойни жителите на Поморие, е възложил обследване на още 3 терена, на които би могло да бъде изградена спортната зала за хандбал. "Всеки един терен по отделно ще бъде представен на хората, включително и този. На всеки един терен ще се кажат плюсовете и минусите. Хората, които присъстват ще кажат кой терен става, кой не става и дали да реализираме този проект от този тип зала", съобщи Алексиев. Той допълни, че одобреният проект за държавно финансиране може да бъде реализиран дори и да е на друго място, а не първоначално предвиденото. "Ние, за да изградим една зала, трябва ад представим на кой терен ще бъде изградена, но нямаме в момента избран изпълнител, а обектите са гласувани от държавния бюджет, с което ни се гарантира финансирането, но има условия, при които ние ще ползваме това финансиране. Пари няма да видим веднага, а ще получим при избран изпълнител, при съответните критерии, спуснати ни от Министерството на финансите и регионалното министерство", обясни кметът. 

Председателя на хандбалния клуб в морския град Стоян Джисов допълни, че предстоят домакински мачове. Заради липсата на зала за този вид спорт, в момента се търсят такива в Несебър или Бургас. Освен допълнителни разходи за наем и транспорт, това създава и трудност и за подготовката на отборите. "Другата неделя 19-годишните момчета имат турнир, ние сме домакини. Стана така, че залата, която ползвахме до стадиона в Поморие е заета и аз обикалям във всички зали в Бургас, сега вече и в Несебър тръгвам. В школата има около 50 момчета, отборът ни момичета е от 12-13. За Несебър ми казаха, че е за 80 лв. на час залата, като сложим и транспорта, то си е пак разход. Същата работа е и в Бургас, за да играем там за 7-8 часа по 70 лв. към 500 лв. ще отиде за наем на залата за турнира, на който Поморие е домакин", посочи Джисов. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес влиза забрана за строителството в Царево, Ахтопол и Созопол

Забрана за извършването на строителни и монтажни дейности ще бъде въведена от днес (15 май) в Царево и Ахтопол. Заповедта е подписана от кмета Марин Киров с оглед нормалното протичане на туристическия сезон.  След 1 юни няма да могат да се извършват строителни дейности и в землищата на Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово. Изключение се допуска..

обновено на 15.05.24 в 12:28

Обновиха още една знакова сграда в центъра на Бургас

Завърши ремонта с фасадна реставрация на стара частна сграда на бургаската ул. „Александровска“. Това става възможно  с административното съдействие на Общината и чрез осигуреното финансиране на Министерството на културата. През 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната част на Бургас, информират от Общината...

публикувано на 15.05.24 в 11:46

Бургас ще отбележи Деня на геноцида над българския народ по време на османското иго

17 май се отбелязва в Бургас като Ден на геноцида над българския народ по време на османското иго, съобщават от Общината. Това е факт след решение на Общинския съвет в града. Мястото за поклонение пред паметта на загиналите е  Българово. Програма 11:30 часа Заупокойна молитва в храм „Св. Атанасий“,  отслужена от отец Захарий 11:50 часа..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

ИАРА зариби Гребен канал - Ямбол

Близо 7000 рибки бяха пуснаха във водата на Гребен канал - Ямбол, съобщи Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Служителите от сектор "Рибарство и контрол" - Стара Загора" с териториален обхват Ямбол, присъстваха на зарибяването. Рибките са от вида шаран с тегло 150 грама.   Зарибителният материал беше дарен от фирма и е с..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Ще има отново фермерски пазар в Сливен

Пореден фермерски пазар на местни производители от региона организира Община Сливен. Той се планира за 25 май пред сградата на Общината. И този път предвиденият максимален брой шатри е 15. Желаещите да се включат с продукция, могат да го направят в срок до петък - 17 май, включително, съобщи Община Сливен. 

публикувано на 15.05.24 в 09:21

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 15.05.24 в 08:38

В Сливенска и Бургаска област по АМ „Тракия“ има различни ограничение за МПС

Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщава, че движението на автомобили по АМ„Тракия“ трябва да се извършва с повишено внимание в област Сливен, от км 268 до км 271 в посока Бургас. Причината е монтажни дейности на мрежа за птици. Ограничена е аварийната лента, а участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключването е до 17 май.  Също до петък..

публикувано на 15.05.24 в 07:50