Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Атанасий Велики

На 18 януари Православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Светецът е познат като борец за автентичното и истинно учение на църквата. Свети Атанасий е определян като „баща на православното богословие, защото аргументира богословски и окончателно православната триадология - че трите лица на Светата Троица – Бог, Син и Свети Дух са единосъщни и равни. 

Свети Атанасий става знаме и стълб на православието след Първия вселенски събор, когато арианите на изток получават много голяма подкрепа. Тогава православните християни са гонени, преследвани и маргинализирани. Атанасий остава непримирим до послендите си дни срещу това статукво, заради което е живял в изгнание.

"Свети Атанасий Велики е роден някъде в периода около 295 година в столицата на Египет Александрия. Произхожда от бедно християнско семейство. Получил е прекрасно образование и въпреки всичко изучава усърдно свещеното писание“, припомни Отец Георги Марков – свещеник в храма "Св. Атанасий" в софийското село Лозен.  

„Той застъпва това време на най-тежките гонения преди признаването на християнството за законна религия в Римската империя. Полага най-големи усилия за изграждането на институцията на църквата вече в рамките на признатата от империята религия“, изтъкна проф. Павел Павлов – преподавател и изследовател по историческо богословие в Богословския факултет към Софийския университет.

Според народните вярвания от този ден зимата си отива, за да направи път на пролетта.

Близо 2000 са имениците на територията на община Сливен. Мъжете, носещи името Атанас са 1127. От тях 864 са от града. Името Атанаска носят 240 жени, като 153 са с постоянен адрес в града. 106 са мъжете, които се казват Наско. 82 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Общо 30 господа носят името Таньо. 24 живеят в града. Анастасия се казват 145 жени в общината, 126 от тях са с постоянен адрес в Сливен. 134 дами носят името Тинка. От тях 66 са в града. Нася се казват 9 дами. Начо са 8 господа и 16 Таню.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10

Дарителска кампания осигурява 1 500 прегледа за профилактика на рак на гърдата в 5 области в страната

Ротари клуб „София“ провежда кампания „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от  населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. За последните години в България се регистрират над 4000 случая годишно. Профилактиката на това заболяване е изключително важна, защото при навременно..

публикувано на 19.05.24 в 16:00

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да..

публикувано на 19.05.24 в 07:05

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29