Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейният кодекс урежда ли равни родителски права при дело за развод?

| обновено на 23.01.24 в 16:40
Снимка: БГНЕС


Случаят с убийството на Пейо Пеев, чието тяло беше открито в автомобил в столичния кв. "Драгалевци", постави много въпроси, свързани с бащинството според българския Семеен кодекс. Софийският градски съд вчера остави в ареста неговата тъща, обвинена в извършване на престъплението. Съпругата му Габриела Славова е с мярка за неотклонение "домашен арест". Според разследващите, убийството е в резултат на влошени отношения между съпрузите заради неуредени родителски права. 

Това поставя въпроса доколко българското законодателство урежда равните права на родителите при едно бракоразводно дело. В края на миналата година Фондация „За споделено родителство“ предложи промени в Семейния кодекс, с които бащинството да се третира аналогично на майчинството. 

Според адвокат Невена Чайпек, която работи и към Асоциация „Деметра“, Семейният кодекс е достатъчно адекватен и защитава правата и интересите на децата. Тя допълни, че правата на двамата родители са достатъчно равни според българското законодателство. "Има и случаи, в които законът не позволява чак толкова разширени контакти между бащата и детето, въпреки желанието на бащата. Особено, когато става въпрос за малки деца, при които законът категорично приема, че в бебешката възраст те трябва да бъдат отглеждано основно от майката. Всеки един казус трябва да се разглежда индивидуално. Законът поставя едни параметри, затова има съдебен процес, затова се определя родителския капацитет и на двамата родители, за да може да се установи един добър режим, бащата да не бъде лишен - да полага грижи и да помага на тази майка. Относно споделеното родителство по исков ред, което да бъде определено от съда, това, което го няма в момента - споделеното родителство може да бъде само по споразумение и аз считам, че така е редно. Ако единият родител живее в София, а другият живее в Бургас, няма как да има споделено родителство и няма как да се изиска от единия родител да се премести в другия град", коментира тя.

Според адвокат Чайпек не е добре урегулирана в Семейния кодекс промяната от 2020 г., която разширява възможността на родители да оспорят припознаване и бащинство. "Това е чл. 62, ал. 5, когато едно трето лице може да подаде иск за установяване на бащинство. Според закона, в такива дела е много важно преди да се предприемат действия, свързани с ДНК тест, трябва много добре да се прецени, според мен, дали това трето лице има достатъчно основания да твърди, че е баща на конкретното дете. То не е урегулирано - кой може да бъде, в какви отношения трябва да е бил с тази майка, за да претендира той, че е баща на конкретното дете. В един такъв случай биха се развалили едни семейни отношения", коментира адвокатът.  

С промените в Семейния кодекс през последните години се подобрили правата на бащите, коментира адвокат Добромира Полименова. "Нашият семеен кодекс дава предимство на майките и това е факт от години, но има тенденция да се дават все повече права на бащите, което за мен е един положителен факт. Преди години установяването на бащинството беше ограничено в едни кратки срокове с цел да не се променя юридическото положение на самото дете. Сроковете бяха от раждането на детето като в общия случай беше в рамките на една година от раждането на детето. Имаше случаи, при които бащи разбираха в един много по-късен момент, че са биологични бащи или че не са биологични бащи на децата, които са записани, че са техни. Те не можеха абсолютно нищо да направят", обясни тя. 

Сега бащите имат по-голяма възможност да предявят иск в съда и детето, което смятат, че е тяхно, да бъде припознато, допълни адвокатът. Според нея делата за развод или за родителски права изкарват най-лошото в родителите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха моторист с 2,16 промила, отнеха му мотора

В Районното управление на Сунгурларе е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж от Карнобат, който с нощи около 20:19 часа  в село Горово е управлявал мотор след употреба на алкохол, съобщи Областната дирекция на полицията.  При проверката на пътните полицаи дрегерът е отчел 2,16 промила алкохол в кръвта. Водачът е задържан за срок до 24..

публикувано на 15.05.24 в 08:18

Задържаха криминално проявен, карал след употреба на канабис

35-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след като е карал след употреба на канабис, съобщават от ОД на МВР Бургас. Това са установили униформените, след като са го тествали за алкохол и наркотици. Мъжът е спрян на пътя от кв. "Сарафово" към Бургас, той отказал да даде кръв за химичен анализ.  При претърсване на автомобила, е открит и сак, в..

публикувано на 14.05.24 в 17:23

Отложиха делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Районният съд в Сливен отхвърли искането за промяна мярката за неотклонение "задържане под стража" на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с 14 малолетни и непълнолетни децата от квартал "Надежда".  По-рано днес съдът отложи разпоредителното дело за 11 юни заради нередовно призоваване на подсъдимия.  Пореден опит за старт на делото..

обновено на 14.05.24 в 16:33

Мъже са жертви на трафик в Западна Европа с цел сексуална експлоатация

Жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са все по-често мъже. Те са принуждавани да работят в западноевропейски страни. Това обясни Росица Янева от местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас. Звеното днес провежда специализирано обучение за прокурори и разследващи полицаи на тема: "Идентификация, разследване и..

обновено на 14.05.24 в 14:07

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова, която е обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април тя беше пусната под домашен арест. Бургаският съд днес реши да отложи делото за месец юни. То се гледа при..

обновено на 14.05.24 в 13:13

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:51

Задържаха американец, шофирал с 2,98 промила на АМ „Тракия“

Американски гражданин е задържан за шофиране след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Той се е движел по АМ „Тракия“ в посока София, когато е катастрофирал в района на 331 км. Американецът е пребиваващ продължително в Бургас. При катастрофата има нанесени само материални щети. Мъжът е тестван за употреба на алкохол, като..

публикувано на 14.05.24 в 09:13