Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Не обръщай другата буза" - в защита на активисти и журналисти

Активисти, граждански организации и журналисти ще бъдат обучавани чрез нов проект, в тяхна защита по различни съдебни казуси, свързани с нелегални практики в ущърб на българската природа. Те са придобили известност като дела – шамари, а самият проект е наречен „Не обръщай другата буза“. Обученията ще бъдат през април в Бургас и София. 

България е на едно от челните места в Европа по брой на делата-шамари. Тази статистика показва колко често бизнес, политици и местната власти завеждат дела срещу граждански активните хора и журналисти, които търсят и разкриват корупционни практики. За да ги сплашат и да заглушат гласа им, обясни изпълнителният директор на Българска фондация „Биоразнообразие“(БФБ) Йорданка Славова:

„Проектът „Не обръщай другата буза“ иска да подаде информация на потенциално потърпевши активисти или журналисти по т.нар. дела-шамари. Те не мълчат и се борят срещу корупцията и разкриват определени практики, които са нелегални. В България има много активни организации, които водят включително и съдебни дела срещу нелегални практики, които са срещу природата. 

БФБ заедно с Български център за нестопанско право (БЦНП) решихме да направим обучения, които да бъдат общодостъпни, както за граждански активисти, така и за журналисти. Те ще бъдат на 12 и 13 април в София, а на 19 и 20 април в Бургас. 

По време на тези обучения опитни адвокати, правозащитници и съдии ще могат да помогнат на активисти и журналисти по-лесно да разпознават признаците на дело-шамар срещу тях, по-добре да формулират своите искания, така че да не бъдат обект на дела срещу тях, да не се самоцензурират и да не се чувстват застрашени, а да знаят как да бъдат защитени.

Няколко дела има, които са заведени за огромна сума,  в размер на половин или един милион. Тя няма как да се покрие от журналисти или организации. 

Трябва да се възползваме от възможностите на съдебната практика и да се спират подобни нелегални практики. И още един пример, няма нито един отрицателен доклад по Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), което показва колко работи законодателството в България. Самата екологична оценка трябва да е механизъм, който трябва да покаже кое и как трябва да се случи, а не винаги да е положителна. Вътре в тези доклади често има предписания, които трябва да се спазват, за да няма отрицателно въздействие върху околната среда. Контролът е слаб, но точно тук влизаме ние, за да знаем как да се защитим.“

Йорданка Славова допълни, че всяко от двудневните обучения в Бургас и София ще събере по 15 активисти, ангажирани или работещи по темата за опазване на околната среда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим.  Отново има напрежение..

публикувано на 25.05.24 в 11:40

"Върнете ни улицата" скандираха недоволни жители на жк "Славейков"

Близо 70 жители на бургаския комплекс „Славейков“ се събраха на протест заради забавени повече от година ремонтни дейности на улици поради неспазени срокове по проект за подмяна на водопровод и канализация. Прах, кал и разбит асфалт търпят хората, които излизат за пореден път на протест. Представители на ВиК-а дружеството, строителната фирма изпълнител..

публикувано на 25.05.24 в 11:23

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика. По..

публикувано на 25.05.24 в 10:20

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

обновено на 25.05.24 в 08:08

Затварят част от ул. „Дунав“ за два часа днес

Община Бургас предупреди, че заради абитуриентските балове днес – 24 май, от 16:30 до 18:30 часа ще бъде затворена за превозни средства ул. „Дунав“ в участъка от бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Демокрация“. В района ще има полицейски патрули и регулировчици на движението. Препоръчва се на водачите, при възможност, да използват обходни маршрути.

публикувано на 24.05.24 в 16:08

Несебър награди учители и културни дейци

Несебър тържествено отбеляза  24 май  с церемония по награждаване на 29 учители  и трима културни дейци. Отличията връчи кметът на община Несебър Николай Димитров. В словото си за празника той подчерта ролята на великите книжовници, дипломати и духовници - светите братя Кирил и Методий, и на тяхното дело, благодарение на което  в България се..

публикувано на 24.05.24 в 15:29

И Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение..

публикувано на 24.05.24 в 15:12