Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще приключи сагата с плаж Корал

Нужна е обща промяна на ЗУЧК за природосъобразните плажове у нас, а не промяна на парче

Плажът „Корал“
Снимка: Ася Чанева

Сагата със защитена територия „Корал“, с отложеното обществено обсъждане миналата година и с поредните промени, които се предлагат от депутати в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) вероятно ще продължава. Това каза експертът Георги Лапчев и бивш кмет на Царево, който посочи, че казусът съществува от 4-5 години. От сдружението „Да запазим Корал“ се разграничиха от предложенията за промени, които се правят на парче, а от „Зелено движение“ предлагат да бъдат прекратявани концесиите на плажове, в случай че се установи увреждане на защитени територии, плажни ивици или животински видове.

Преди седмица настоящият градоначалник Марин Киров изпрати становище до ресорните институции, че Община Царево няма да  подкрепи внесените предложения от група депутати за зоната около плаж Корал. В едно от тях се посочва разширение на ограничителната зона за забрана на строителството от 100 на 500 метра. Това ще ограничи правата на собствениците на имоти в района, както и на Община Царево за разпореждане на територията.
16 правителства в България не намериха сили да направят крачка към приемането на Общия устройствен план на Царево, е категоричен Георги Лапчев.

„Кой и кога внесе предложения за законодателни промени на зоната около плаж Корал?

Мисля, че това с „Корал“ започна още преди 4 или 5 години, с едно друго предложение, което беше по време на премиера Янев, което беше подписано него. Така започна тази сага и как някой ще спаси плаж Корал. После продължи с идеята за защитената морска територия около плаж Корал, а тази идея имаше злощастно обществено обсъждане. Държавата е единственият собственик на тази акватория, а тогава единственият представител на общината бях аз и категорично се обявих против, защото не беше спазен принципът на прозрачността по отношение на местните хора и рибарите, както и техните интереси. Нямаше дебат. 
Всичко се върти около един общ център, а именно широко прокламираната идея да спасим природата, но никой не се опитва да я убие.

Кметът г-н Киров също е пуснал становище, че предложенията за промени на ЗУЧК са в ущърб на местните хора.

Мога да напиша книга по темата Общ устройствен план на Царево, защото повече от 16 правителства не намериха сили да направят една малка крачка. Виждам, че сегашното правителство постъпва като предходните. 15-годишна сага е. Имам впечатление, че държавата не иска да има ОУП на Царево. Това е проблем също и на община Приморско,  община Поморие. Единствено община Созопол има Общ устройствен план, а това е много тъжно.“

Предложенията, които са направени за промяна в Закона за черноморското крайбрежие засягат 3 от плажовете по морето, включително и Корал.  От сдружението „Да запазим Корал“ се разграничаваме от така направените промени на парче, каза за БНР Бургас Атанас Русев. По думи му трябва да има обща промяна за всички природосъобразни плажове:

„Промените, които се предлагат засягат само три плажа - Корал, Иракли и Карадере, но има още 20 подобни плажа, които трябва да бъдат също с такъв статут. Това отново е работа на парче, което означава, че се измиват ръцете. Имаше едно обществено обсъждане, което беше фарс и подигравка с държаността. Ние, като независима гражданска организация се борим за запазването на плаж Корал, но за останалите диви места по нашето Черноморие. 

Едва когато всичко се превърне в бетон и да няма нито едно запазено диво място, тогава няма да има и туристи. Едва тогава ще се сетят тези, които правят промени на парче, че не са действали своевременно“, допълни Русев.  

Внесени са четири предложения за промени между първото и второто четене на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това съобщи за Радио Варна Тома Белев от инициативата „Зелени закони“. Предложенията са депозирани между първо и второ четене до 22 януари от различни народни представители:

От „Зелено движение“ са предложили да бъдат прекратявани концесиите на плажове, в случай че се установи увреждане на защитени територии, плажни ивици или животински видове.

Промяна в закона, внесена от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, предвижда да се заплаща еднократно на собственици, за да не строят в зона от 500 метра край трите плажа за природосъобразен туризъм – Иракли, Карадере и Корал. Това предложение доразработва отделните елементи на основния законопроект, и тук говорим за суми между 200 и 400 милиона лева, подчерта Белев. Става дума за 3505 дка частни имоти, разположени в тази ивица. 2100 декара от тях са застроени или предвидени за застрояване, допълни той. 

По думите му при плаж Корал няма Общ устройствен план (ОУП), и към момента законът толерира застрояването там. Зад плажа Иракли действа териториален устройствен план, който не предвижда застрояване. Подробният устройствен план за цялата зона на плаж Карадере е приет без екологична оценка и в момента трябва да се преразгледа, категоричен е Белев. 

Чуйте повече от коментарите в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31