Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Васил Левски. Драмата на избора“ представя проф. Ивайло Христов


Новата си книга „Васил Левски. Драмата на избора“ представя в Бургас професор Ивайло Христов. Това е вторият му труд посветен на Апостола на свободата, в който разкрива малко познати факти за личността на националния герой. „Левски е като айсберг. Биографията му крие много загадки“, сподели професор Ивайло Христов.

"Ние знаем за това, което е над водата, но малко знаем за това, което е под водата. Има много неща, които са загадка. Например загадка е вярвал ли е той действително в освобождението на България със собствени сили, при положение, че има много основания да не вярва, слабата организация на комитетите, липсата на оръжие, огромната сила на Османската империя, липсата на международна подкрепа, по това време дори Русия е била резервирана към българското национално освободително дело. Загадка е например как толкова опитен революционер попада, бих казал толкова наивно в ръцете на османската власт", каза професор Христов.

Срещата на бургаската общественост с професор Ивайло Христов е от 18.00 часа в дома на писателя. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласуването в две от секциите в Истанбул протича спокойно

Гласуването в двете секции в училище "Амбаарлъ"в квартал "Авджълар" в Истанбул протича изключително спокойно. Има възможност за гласуване с машина. За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Ето какво казаха две от първите гласували: "Да стане всичко по-хубаво. Всичко е лесно казват хората, които вече са..

публикувано на 09.06.24 в 10:01

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори - 4,2%. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:54

По решение на ЦИК: Ако машина пуска само една разписка при вот за двата избора, гласува се с хартиена бюлетина, за този за който няма бележка

В 63 секция  в ОУ „Любен Каравелов” се е появил проблем с машинното гласуване началото на изборния ден, сигнализира слушател на БНР - Бургас. Няколко човека са гласували и за двата вота, но машината е пуснала разписка само за избор на народни представители.  Проблемът вече е решен, съобщи председателят на РИК - Бургас Фани Семерджиева:  "Получихме..

публикувано на 09.06.24 в 09:44

35 секции в Бургас са пригодени за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

35 са секциите, които са пригодени за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Предвидени са катерачи, асансьор или подвижни платформи.  Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г., Община Бургас осигурява транспорт на..

публикувано на 09.06.24 в 09:00

Седем подвижни урни са сформирани в Бургаско

Седем подвижни избирателни секции са сформирани в Бургаска област за изборите  за членове на Европейския парламент и за народни представители. Решенията за разкриването им е публикувано в сайта на Районната избирателна комисия.  Три подвижни урни има в община Бургас, а по една има В общините Поморие, Руен, Карнобат и Сунгурларе.  До 25 май в..

публикувано на 09.06.24 в 08:40

Председател на СИК се отказа в последния момент

Председателят на 31-ва СИК в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се отказа от задълженията си. За казуса още от четвъртък била уведомена Районната избирателна комисия. Секретарят и зам-председателят на секцията нямат готовност и желание да заемат председателското място, а в секцията продължава да се гласува.  Не особено голяма е активността около някои от..

публикувано на 09.06.24 в 08:34

Проблем с машина за гласуване в една секция в Сливен

С проблем с една от машините започна и изборния ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян. Няма жалби за нарушения . Проблемът е с избор на машина в 145 секция. "Към настоящия момент техникът установява какъв е техническият проблем. Вероятно става въпрос за проблем с..

публикувано на 09.06.24 в 08:15