Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

| обновено на 24.02.24 в 08:42

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна сила. 

"За мен това е голям шанс, стига да го разберат младите хора, според мен те още не могат да разберат за какво става въпрос. Освен журито, което ще дойде и е изключително интернационално, все пак ние искаме да им дадем шанс и в България и навън. Нашият мост е Италия, моята сила е там. Но ето например в моето студио работят английски продуценти, които в момента са менажери на Кание Уест. Това са хора, които са на интернационални сцени и това е нашата мечта, да се опитаме да развием и да изнесем навън българският продукт, българските гласове. Защо да нямаме ние една Дуа Липа, една Рита Ора, аз мисля, че имаме голям шанс", каза Дарияна Куманова. 

Първият кастинг на Конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" е днес от 10 часа в дома на НХК. На него предстои журито да определи 12-те изпълнители, които ще се явят на финала през месец юли в Летния театър.

Доцент Дарияна Куманова е четвъртата жена диригент в историята на фестивала Сан Ремо. Управлява собствено музикално училище в Милано, което е школа за част от бъдещите звезди за световноизвестния фестивал и е предпочитано място за срещи на популярни европейски изпълнители, продуценти и журналисти.

В журито се включват още:

Антонио Вандони-е артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV. От 2000 г. се грижи и за артистичното ръководство на повече от 700 музикални събития на живо от вътрешната аудитория и в най-важните събития на живо в Италия и по света, в Санремо по време на фестивала, в "RADIO ITALIA LIVE Il concerto" на Пиаца дел Дуомо в Милано, в Палермо и Малта, на Олимпиадата в Пекин и Лондон, на Европейското първенство и Световното първенство в Германия, Южна Африка и Бразилия, от 2006 г. до момента.

Христин Стрижлев е завършил Музикално училище в гр. Плевен, магистър е по право от СУ “Климент Охридски” и доктор по икономика от УНСС. Адвокат от 1990 г. Управлява компании в областта на медиите от 1995 г. В момента е управляващ съдружник в „Радиоплей медия” АД - собственик на БГ радио, Радио 1, Радио 1 рок, Радио „Енерджи“, радио и телевизия „Сити“, Нова, Нова нюз, „Вероника“ и други.

Михаела Маринова - българска певица, участник във форматите на Нова телевизия „X Factor“, „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“. Част е от артистите на българската продуцентска компания „Вирджиния Рекърдс“.

Стефан Илчев е български музикант, певец, продуцент и артист. Носител на няколко музикални награди от местни и международни конкурси. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия, участва в оперни постановки. Победител в седмия сезон на най-известното телевизионно шоу в България „Като две капки вода“. Стефан има три номер едно сингъла в класацията на БГ Радио. Музикалната биография на Стефан Илчев е свързана с конкурса за песен „Бургас и морето“. Песни в негово изпълнение няколко пъти са печелили Награда на публиката.

По рекламната визия на Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“ работи млад и талантлив автор - Десислава Фучеджиева. Тя е студент в Национална художествена академия – Филиал Бургас, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Средното си образование младата бургазлийка завършва „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Рекламна графика“.

В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители, дуети, трио и групи до 6 човека на възраст между 16 и 33 години. Записалите се изпълнители ще се явяват на прослушването с една авторска песен и един кавър.

Наградният фонд е на стойност до 10 000 лв. В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд представят новия си сингъл „Здравей“ (видео)

Мери Бойс Бенд представи сингъла „Здравей“ точно 6 години след издаването на предишния си албум „Щастливи дни“.  „През това време събрахме доста истории, които да ви разкажем. Имаме много музикални ангажименти, предстоят ни концерти и фестивали, на които сме хедлайнери през лятото. „Здравей“ е специалната песен, в която си казваме всичко с нашата публика,..

публикувано на 14.05.24 в 17:32

Представят постановката „Пиесата, която се обърка“ в Бургас

Забавната комедия „Пиесата, която се обърка“ ще бъде представена на 16 Май от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика в Бургас, съобщават от Общината. Режисьор на представлението е Асен Блатечки. В него участват  Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов,   Филип Аврамов,  Рада Кайрякова, Добриела Попова, Стелиян Николов, Изабела Иванова,..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Варненският куклен театър гостува със спектакъла "Пипи Дългото чорапче" в Бургас

Държавният куклен театър – Варна гостува днес със спектакъла си „Пипи дългото чорапче“ в Дома на НХК.  Той е взрив от смях, цветове, музика, танци - динамика, която ще Ви остави без дъх.  Участват всички актьори от трупата на театъра, които се превъплъщават в незабравимите герои от творбата на Астрид Линдгрен. „Какво е щастливо детство без..

публикувано на 14.05.24 в 09:10

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Бургас изпраща представител на фестивала на изкуствата в Германия

Петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА), сред които са и представители на Бургас, ще се включат в Годишната среща на фестивала на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна..

публикувано на 12.05.24 в 12:41

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10