Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев

| обновено на 29.02.24 в 20:15

Събитията в Бургас, посветени на отбелязването на 90-години от рождението на Христо Фотев, бяха представени днес в Дома на писателя. В честването се включва и БНР-Бургас с кампанията под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“.

В деветото издание на Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев, който се провежда през 2 години, участват 83 автори с 88 книги. Днес бяха оповестени 11 автори и поетични книги, които продължават в следващия етап. Конкурсът се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели.


Конкурсът е престижен и дава преценка, за това, което става в нашата литература, подчерта председателят на журито Аксиния Михайлова, която е и носител на наградата "Христо Фотев":

"Характерно е, че имаше представители на всички поколения-от най-младите дебютни книги до поети над 80 години. Различни стилове. Продължава и лирическия стил в българската поезия, сред чийто най-ярки представители е Христо Фотев. Страшно голям беше диапазонът от поетики." 

На 14 март ще бъдат обявени петте книги, които остават в поетичната напревара, лауреатът ще бъде обявен на 25 март. В журито са още Добрина Топалова, Бина Калс, Роза Боянова и Иван Сухиванов. 


Награда извън регламента ще бъде дадена тази година от Община Бургас, съобщи заместник-кметът с ресор култура Диана Саватева:

"Преди броени дни ни напусна Росен Друмев, дългогодишен редактор в списание "Море". Част от екипа пред годините е бил и Христо Фотев. Една също много дълбока литературна традиция в Бургас. Разчитаме на журито-това са 7-те наши доверени лица, специалисти, които са чели всички книги и бихме искали тяхното предложение да бъде дадена еднократна награда в памет на Росен Друмев и това да бъде за дебютна." 


Марияна Рачева от БНР-Бургас представи събитията, с които обществената медия се включва в честването:

"Кампанията ни включва музикално-поетичен спектакъл с конкурсна част-рецитация на стихове на Христо Фотев. Шест училища ще участват. Журито ще е в състав-Христо Симеонов, поетесата Роза Боянов и др. Каним ви на 19 март в Морското казино. Биографичната експозиция за Христо Фотев ще бъде пред НХК. Върху 24 лица-12 пана ще подредим снимки, ръкописи, фрагменти от живота на поета, разбира се и любими стихове."

Изложбата ще бъде открита на 19 март. Рачева благодари на нашите съмишленици в това начинание-Държавния архив в Бургас, регионалната библиотека и общината.


За трета година ще се проведе и конкурса за ученици и студенти за рисунка, вдъхновена от стихове на Христо Фотев. 

Кулминацията ще бъде на 25 март рождената дата на поета. Церемонията по обявяването на литературната награда "Христо Фотев" ще бъде със спектакъл в Атриума на БСУ под режисурата на Христо Симеонов:

"Исках този спектакъл да бъде различен, не защото е 90-годишнина от рождението на Христо Фотев, а защото поетите не умират. Опитал съм се събера различни възрастови групи, които според мен разбират какво е "Колко си хубава, Господи!" и като разберат имат усещането за любов, тогава няма как да не разберат и Христо Фотев. Този спектакъл е посветен на любвта."

В спектакъла ще участват Гергана Стоянова, Христо Христов Симеонов, Богомила Цекова, Георги Милтиядов. Ще има мултимедия, ще се чуе и  автентичния глас на Христо Фотев. 

Близо 100 фотографии на поета ще бъдат включени и в пътуваща изложба, инициирана по идея на Сдружение „Бургаска писателска общност".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена от Бургас е №1 в брейка

Най-голямото индивидуално отличие в брейка и тази година е за бургазлийката Пламена Георгиева. C танцов псевдоним Bgirl Fire Bird, тя е вече двукратен шампион в категория девойки до 18 години от Световно първенство по брейкинг „World Kidz Breaking Champion“. Тази година турнирът се проведе в град Любляна, Словения. В категорията на..

публикувано на 29.05.24 в 15:24

Мистични легенди и космос вплита в новата си изложба проф. Светозар Бенчев

Метафоричното заглавие „Течна луна” носи най-новата изложба на  проф. Светозар Бенчев,  директор на Филиала на НХА- Бургас.   Идеята идва от едно негово пътуване в Париж. Серията  е намигване към ценителите,  за повече настроение с което да влязат през символичната врата, която открехва тази изложба. "В изложбата присъстват два цикъла,..

публикувано на 29.05.24 в 11:31

НЧ „Паисий Хилендарски 1928” организира фолклорен концерт в „Меден рудник“

Годишен концерт с участието на фолклорните школи към НЧ „Паисий Хилендарски 1928” от гр. Бургас ще се проведе на 30.05.2024 г. в к-с „Меден рудник”, в парка до бл. 128, пред пенсионерски клуб „Демокрация“. Началото е в 17.30 ч. Събитието дава шанс за изява на децата от фолклорните школи, които да представят изучените произведения през учебната..

публикувано на 28.05.24 в 13:28

Автори от 15 държави се представят в антологията "Преоткрити в словото“

Езикът на поезията събира в сборник произведенията на 42-ма автори от 15 държави. Съставител на антологията "Преоткрити в словото“ е бургаската поетеса Наталия Недялкова. Голяма част от поетите са сред участниците в Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци, който се провежда ежегодно в Бургас. От литературния форум..

обновено на 28.05.24 в 12:37

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 28.05.24 в 09:15

Започва „София филм фест в Сливен“

Откриват днес традиционния филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията..

публикувано на 28.05.24 в 09:00

В Ямбол започват събитията за празника на града

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - свети Дух.  С възстановка край Средновековната крепост  до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат  проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни. Експозицията..

публикувано на 28.05.24 в 08:45