Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенски свещеници ще протестират пред Светия Синод срещу касирането на изборите за нов митрополит

Протест на свещеници и миряни от Сливенска епархия се очаква днес в София пред Светия Синод преди заседанието му. Причината за протеста са касираните избори за Сливенски митрополит, след кончината на митрополит Йоаникий през януари и решението на Светия Синод за отмяна на изборните права на свещеници и миряни при избор на владика.

Протестиращите свещеници тръгнаха към София без благословията на наместника на овдовелия престол на Сливенска митрополия Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Те настояват да бъде признат изборът на епископ Йеротей за сливенски митрополит.

"Ще постоим днес пред Светия Синод, ще изкараме транспаранти, каквото трябва да чуят нашите искания и следобеда ще се приберем. Появиха се неща, които не съм очаквал, че ще се появят. Защото Негово високо преосвещенство митрополит Йоан - Варна Преславски каза, че се извинява за това, че той се е объркал, че ги е информирал погрешно, че са направили голяма грешка като са касирали изборите и обеща да се поправят тези неща, а след това разбираме, че в своите изказвания до София е направил съвсем друго."

"Ми, надявам се да ни чуят и да ни видят най-вече."

Очаква се на протеста в София днес да присъстват и свещеници като отец Евгений, които застават зад решението на Светия Синод. Отец Евгений бе свещеникът, който подаде жалба за нарушения в изборния процес за избор на сливенски митрополит.

"Ами никой не знае какво ще се случи освен Светия Синод на заседанието, но има такива, които протестират, има такива, които мълчаливо ще подкрепят Българската православна църква в лицето на Светия Синод. И каквито решения да вземе Светия Синод ние сме съгласни. Дори да не касират изборите, дори да изберат епископ Йеротей за митрополит ние сме съгласни."

Отец Евгений прогнозира, че до Великден Сливенска епархия ще има легитимно избран митрополит:

"Надяваме са – да. Има няколко варианта, които Светия синод може да приеме. Ще видим кой от всичките. Те ще преценят кой е най удачен, но пак казвам – за разлика от другата страна, привържениците на епископ Йеротей, те искат единствено той да е, макар, че Синода може да избере вариант епископ Михаил, втория да бъде. Тогава какво ще правят привържениците на епископ Йеротей?"

Миналата седмица  протестиращите свещеници се срещнаха в сградата на митрополията при закрити врата с митрополит Йоан, след което стана ясно, че протестът им е признат за легитимен. Пред медиите  дядо Йоан обяви, че си оттегля решението да подкрепи Светия Синод в решенията му за проведените избори и отнемането на изборни права.

"Аз подкрепих наредбата, положих подписа си и видях какво се случи във Варненската и Великопреславска епархия – огромното несъгласие на миряните и духовенството да приемат тази наредба, което доведе до това да си дам ясното изявление, че си оттеглям подписа от нея, заедно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я подкрепя на йота. Ако има някаква промяна ще реши бъдещия Църковен събор, който съсредоточава законодателната власт в Църквата."

По-късно за отмяна на всички решения на Синода свързани с касирането на изборите против наредбата за избора на митрополити се обяви и пловдивския митрополит Николай.В публичното пространство се появи и мнението на бившия протосингел на починалия митрополит Йоаникий епископ Игнатий, който прави подробен анализ на съществуващите три канонични начина за избор на нов митрополит в Църквата от създаването и до наши дни,  и препоръчва на Светия Синод да прилага само тях. За целта той предлага да се отстрани сега сьществуващият Устав на БПЦ. Какви решения ще вземе Светия Синод днес и утре и ще вземели под внимание всички препоръки предстои да разберем.


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя..

обновено на 04.06.24 в 08:11

Затваря се част от ул. "Велико Търново" до понеделник

От 9 часа днес до 17 часа на 10 юни /понеделник/ се затваря за движението ул. „Велико Търново“ в участък от ул. „Поп Грую“ до улицата изход от паркинга на бл. 88 и 89 в жилищен комплекс „Лазур“.  Въвежда се временна организация на движението. Причината е възстановителни дейности на битова канализация. 

публикувано на 04.06.24 в 07:24

Нестинари танцуваха върху жарава пред хиляди в село Българи

В царевското село Българи с нестинарски игри се чества по стар стил денят на Св. Св. Константин и Елена. Хиляди хора се събраха на площада пред кметството, за да наблюдават сакралния танц на нестинарите върху жарава.  Танцът започна в 21:30 часа с посрещане на нестинарите с тъпани, традиционна музика и камбанен звън, а преди това местни музиканти и..

обновено на 04.06.24 в 00:43

Алберта Алкалай: Хубаво е да се вслушаме в гласа на младите

 Бургас беше домакин на Международния младежки литературен фестивал "Приятелство – език и спасение", който се проведе за трети път. Негов организатор е Центърът за еврейско-българско сътрудничество"Алеф".Основен акцент в него беше награждаването на победителите в единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс "..

публикувано на 03.06.24 в 18:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев за Сребреница: Вероятно ще има проверка за изтичането на документи от МВнР

"Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон", каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и четирима министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на 3- те български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:59

Представиха проекта за ремонт на зала "Младост" и пространството около нея

7 милиона лева ще струва ремонта на спортната зала „Младост“. Проектът предвижда и облагородяване на прилежащото пространство. Дейностите се очаква да започнат в средата на лятото. Те се реализират по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие от Европейската инициатива за градовете, насочена към финансиране на иновативни..

обновено на 03.06.24 в 15:54