Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възникват редица казуси при конфискацията на автомобили на пияни или дрогирани шофьори

| обновено на 12.03.24 в 14:09

Стотици коли на пияни или дрогирани шофьори на пътя вече са конфискувани в полза на държавата. От въвеждането на мярката от 8-ми август миналата година, от областната дирекция на МВР в Бургас са отнети общо 318 автомобила.  Не всички от тях обаче отиват за продажба на търг от Националната агенция по приходите. Там се предлагат предимно среден клас коли, а практиката показва, че повечето от тях са от 1999-та до 2004-та година. Новите автомобили, след 2010-та година законът позволява държавата да ги използва за нуждите на бюджетни предприятия.

Ако обаче ви спрат на пътя, по -добре не бързайте да подписвате веднага протокол за доброволно предаване на автомобила, дори дрегерът да е отчел алкохол или наркотици. Това съветва бургаският адвокат Момчил Момчилов.  

"Това отнемане и определяне на стойност се извършва от съда, а не от полицаите, които са ви спрели на пътя. Те говорят за конфискация без да са коректни от гледна точка на закона.  Никой не може да ви задължи да си предадете колата, дори дрегерът да покаже, че сте под въздействието на алкохол или забранено вещество", каза юристът. 

Адвокат Момчил Момчилов е имал случай с клиент, при който е имало разминаване на полевия тест и кръвната проба. Но през тези няколко месеца се е налагало да търпи всички последици, като това да е лишен от свидетелство за правоуправление и автомобилът му да е прибран. 

Въпреки възникващите правни казуси от полицията отчитат, че така въведената мярка срещу войната по пътищата работи. Случаите на хванатите с алкохол и наркотици на пътя намаляват. Трупат се обаче отнетите автомобили, които трябва да се съхраняват от полицейските управления. 

"Не мога да отрека, че няма натрупване на такива моторни превозни средства, но все още паркингите с които разполагаме имат капацитет", каза Пламен Николов, началник пътен контрол към ОД на МВР в Бургас. 

Част от отнетите автомобили се продават на търг от Националната агенция по приходите. При тези, които са в съсобственост обаче това не може да се случи. Тогава според закона държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика. По подобен начин стоят нещата с лизинговите и служебните автомобили. Всяка кола първо преминава през щателен преглед, посочи говорителят на НАП – Бургас Христо Узунов.

"Проучва се документално колата, има ли например върху нея заложени запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение и състояние. В момента се проучват общо 399 автомобила подадени към Националната агенция за приходите със съдебен акт", каза Христо Узунов. 

В момента Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от пияни шофьори. Осем от тях са от Бургаската териториална дирекция. Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция.

И още, ако все пак вие решите да си купите от автомобилите които отиват на търг, отнети от пияни шофьори, експертите съветват винаги да се проверяват колите, за евентуални данъчни тежести и допълнителни обезпечителни мерки върху тях, за да не останете неприятно изненадани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха моторист с 2,16 промила, отнеха му мотора

В Районното управление на Сунгурларе е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж от Карнобат, който с нощи около 20:19 часа  в село Горово е управлявал мотор след употреба на алкохол, съобщи Областната дирекция на полицията.  При проверката на пътните полицаи дрегерът е отчел 2,16 промила алкохол в кръвта. Водачът е задържан за срок до 24..

публикувано на 15.05.24 в 08:18

Задържаха криминално проявен, карал след употреба на канабис

35-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след като е карал след употреба на канабис, съобщават от ОД на МВР Бургас. Това са установили униформените, след като са го тествали за алкохол и наркотици. Мъжът е спрян на пътя от кв. "Сарафово" към Бургас, той отказал да даде кръв за химичен анализ.  При претърсване на автомобила, е открит и сак, в..

публикувано на 14.05.24 в 17:23

Отложиха делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Районният съд в Сливен отхвърли искането за промяна мярката за неотклонение "задържане под стража" на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с 14 малолетни и непълнолетни децата от квартал "Надежда".  По-рано днес съдът отложи разпоредителното дело за 11 юни заради нередовно призоваване на подсъдимия.  Пореден опит за старт на делото..

обновено на 14.05.24 в 16:33

Мъже са жертви на трафик в Западна Европа с цел сексуална експлоатация

Жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са все по-често мъже. Те са принуждавани да работят в западноевропейски страни. Това обясни Росица Янева от местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас. Звеното днес провежда специализирано обучение за прокурори и разследващи полицаи на тема: "Идентификация, разследване и..

обновено на 14.05.24 в 14:07

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков

Бургаският окръжен съд не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова, която е обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април тя беше пусната под домашен арест. Бургаският съд днес реши да отложи делото за месец юни. То се гледа при..

обновено на 14.05.24 в 13:13

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:51

Задържаха американец, шофирал с 2,98 промила на АМ „Тракия“

Американски гражданин е задържан за шофиране след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Той се е движел по АМ „Тракия“ в посока София, когато е катастрофирал в района на 331 км. Американецът е пребиваващ продължително в Бургас. При катастрофата има нанесени само материални щети. Мъжът е тестван за употреба на алкохол, като..

публикувано на 14.05.24 в 09:13