Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В музикално-поетичния конкурс на БНР-Бургас:

Даниела Петкова от АЕГ взе първо място за изпълнение на поезия на Христо Фотев (ВИДЕО)

Представители на шест бургаски училища участваха в конкурс за изпълнение на стихотворения на Христо Фотев, организиран от БНР Бургас със съдействието на община Бургас. Музикално-поетичната вечер бе част от кампанията на медията "Не е измислица морето и щастието съществува!".

  Журито, което оценяваше изпълненията, бе в състав-режисьорът Христо Симеонов, поетесата Роза Боянова и рекламният директор на БНР Бургас Марияна Рачева. Вечерта се превърна в празник не само на Фотевата поезия, но и на музиката. Връстници на рецитиращите показваха завидни музикални умения и със своите изпълнения предизвикаха аплодисментите на публиката. 


Преди състезателната част режисьорът Христо Симеонов се обърна към участниците с думите:

"Самият поет се чувства безкрайно щастлив в този миг. Толкова красота, толкова младост, толкова любов на едно място -не може да има. Поетите не умират!"

Симеонов връчи награда от свое име на Александър Караганев от Гимназията по романски езици“ Г.С. Раковски“ за изпълнението на стихотворението" Господи, колко си хубава".



На първо място бе класирана  Даниела Петкова от Английската гимназия, тя изпълни "Не е измислица морето" и се изяви с две музикални изпълнения на китара. Награда й връчи заместник-кметът с ресор "култура" Диана Саватева.



Второто място бе за Таньо Иванов от Търговската гимназия за "Понякога по много се обичахме", който получи отличието си от директора на БНР-Бургас инж. Кирил Костадинов. Третото място бе присъдено на Емилия Стоянова от Математическата гимназия, тя бе избрала да представи стихотворението „На майка ми“. Призът й връчи поетесата Роза Боянова.







.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11

Симфониета Враца и три италиански сопрани с IL MONDO в Бургас

Симфониета Враца под диригентството на маестро Христо Павлов и три италиански сопрани - Елена Роси, Марика Франкино и Виола София Нисио гостуват днес в Бургас. Концертът е от 19 часа на сцената на военния клуб. Спектакълът IL MONDO включва микс от класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53

93-ма автори се включиха в Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. В него тази година се включиха рекордните 93 автори от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че това събитие е своеобразно уважение към паметта на големия сливенски поет. „Дамян Дамянов е най-нежният и..

публикувано на 15.05.24 в 10:38