Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Христова представя в Бургас стихосбирката „Светлият край на тъгата“

„Светлият край на тъгата“ е заглавието на новата стихосбирка на Виолета Христова. Премиерата в Бургас е днес от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Поетесата ще поднесе на бургазлии красив поетичен албум, в който са включени три цикъла: „Сладко от бели череши“, „Аквариум за дребни стихотворения“ и „Саудаде“. Книгата говори за будните сънища, за детството-старост, за болката, която ежедневно разкъсва сърцето, а после му дава основания да порасне, за сгъстяването и разсейването на съмненията, за тъгата, която е кладенец, и за радостта, която е дъжд...

Изданието съдържа 50 стихотворения и 50 прекрасни илюстрации от художниците Ина Христова - дъщеря на авторката, и на нейния съпруг - художника Жоан Х. Васкес, с когото живеят и творят в Мексико.

Виолета Христова е родена в Чирпан. Живее и работи в София. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работила е в Чирпан и Стара Загора като специалист в отдел „Култура“ на Община Чирпан, редактор във в. „Чирпанско време“, „Чирпански новини“, „Осем дни“, като уредник в Къща - музей „Гео Милев“ Стара Загора и преподавател по литература. Автор e на 13 книги: „Пеш до земетръса“ (1995), „Звездна карта“ (1997), „Да бъде нощ“ (2001), „Другата стая“ (2006), „Сняг от друга зима“ (2008), „Тревата ли?“ (2010), „…Каза тя. И слезе от небето“ (2012), „Една ампула мрак“ (2015), „Господарят на гледката“ (2017), „Портрет на магьосника“ (2019), „Малкият Рой“ (2020), „Мармаладко“ (2022) и „Светлият край на тъгата“ (2023). Носител e на националните литературни награди „Георги Братанов“ (2006) и „Мара Белчева“ (2008), на първа награда от конкурса „В полите на Витоша“ (2009), втора награда в конкурса „Златен ланец“ на в. „Труд“ (2008) и др.

Премиерата ще се състои в галерийната зала на ет. 4. Входът е свободен.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11

Симфониета Враца и три италиански сопрани с IL MONDO в Бургас

Симфониета Враца под диригентството на маестро Христо Павлов и три италиански сопрани - Елена Роси, Марика Франкино и Виола София Нисио гостуват днес в Бургас. Концертът е от 19 часа на сцената на военния клуб. Спектакълът IL MONDO включва микс от класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53

93-ма автори се включиха в Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. В него тази година се включиха рекордните 93 автори от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че това събитие е своеобразно уважение към паметта на големия сливенски поет. „Дамян Дамянов е най-нежният и..

публикувано на 15.05.24 в 10:38