Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици участваха в обучението „Провери и гласувай!“ в Бургас


Обучението „Провери и гласувай!“ се проведе днес в Бургас. Морският град е последна спирка на инициативата на Бюрото на Европейския парламент в България. Обучението за проверка на факти е насочено към младежите, на които им предстои за първи път да гласуват на европейските избори. По време на събитието беше обсъдено и темата за това защо е важно да упражним правото си на вот и по какъв начин работата на евродепутатите влияе върху страната ни.


На обучението присъстваха младежи от 11-те и 12-те класове на бургаските училища и гимназии. На въпроси като: как проверяват дали дадена информация е достоверна, как се информират и дали се справят с това по-добре от по-възрастните членове на семействата си, те отговориха:  

"Възрастните просто взимат информация от страница, която им излиза в социалните мрежи. Ние младите сме по-любопитни за нещата, които ни интересуват и се ровим по-надълбоко в мрежата, за да разберем истината".

"Имам роднини, които поради строя, в който са живели и приемането на цялата информация за вярна, всеки пост, свързан с някаква идеология, го смятат за крайна истина. Това се проявява и при техните приятели. Има голямо значение времената, в които живее човек и как е израснал и свикнал с подхода към информацията. Дори и възрастните да успеят да отсеят информацията, повечето вярват на медиите, а основните ни медии пречупват информацията политически. Това се дължи на частните им собственици.  Най-големият проблем е, че силните пишат информацията."

"В моето семейство не се гласува - нито майка ми, нито баща ми, баба ми, дядо ми, никой. Политически теми не се подхващат в моето семейство, а аз съм заинтересована. Гласувала съм на едните избори - местните. Сега ще гласувам отново на европейските. Има и този момент, в който родителите ти не ти казват нищо. Роднините ти не ти казват нищо. Информацията ти не идва отникъде и ти сам трябва да си я намериш. В случая аз сама се опитвам да си търся информация. В някакъв момент е доста по-лесно да отсяваш вярното от грешното, защото нямаш това мнение на родители и роднини. Нямаш това влияние". 


Според Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент, трябва да се правят подобни обучения, защото Европейският съюз непрекъснато е обект на атаки от дезинформация и фалшиви новини. "Как можем да съпоставяме информацията, за да стигнем самите ние до извода кое е вярно и кое не. Мисля, че това е едно полезно качество, способност, което в крайна сметка младите хора до голяма степен имат, израствайки в свят, който е много силно дигитализиран. Това е нашето шесто обучение и финално такова. Задават ни всякакви въпроси - от историята на Европейския съюз и на европейската интеграция, през конкретни казуси, които са свързани с европейското законодателство, през конкретни членове на Европейския парламент", обясни той. 


Според Дафина Кандова, журналист от платформата factchek.bg, младите хора имат добре развито критично мислене. "Успяват много добре да разпознаят дезинформация в социалните мрежи и може би по-добре дори и от техните родители. От тези обучения, ние сме по-скоро впечатлени от това какви хора срещаме, колко са запознати. Вълнуват се от това как да разпознават дезинформация. Може би не са толкова запознати с политически теми, с политическия живот. Това е нормално за млади хора. Това не е идеята на обучение, а по-скоро да се отсява семето от плявата в каквато и да е информация. Човек трябва най-напред да си задава въпроса откъде идва информацията, с каква цел тя най-вероятно е била разпространена, къде се разпространява. Такива основни въпроси, които всеки журналист си задава, но е хубаво и всеки човек, който чете информация онлайн.  Особено при положение, че вече често се информираме от социалните мрежи, а не толкова от медиите", коментира тя.  


След около месец в Бургас, предстои среща на участниците в проекта „Училища посланици на Европейския парламент“ 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Новият сливенски митрополит Арсений

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред паметника на Хаджи Димитър, в храма "Свети Димитър" ще бъде отслужена празнична вечерня, а на гроба на..

публикувано на 27.05.24 в 15:40

До два месеца приключват ВиК ремонтите по „Индустриална“ и „Чаталджа“ в Бургас

До два месеца трябва да приключат ВиК ремонтите по ул. „Индустриална“ и „Чаталджа“,  за да може Община Бургас да напредне с цялостно благоустройство. Това са потвърдили институциите на среща с кмета Димитър Николов и зам.-областния управител Владимир Крумов. На нея са присъствали директорът на РИОСВ Павел Маринов, изпълнителният директор на ВиК..

публикувано на 27.05.24 в 15:38
Сдружение

"Православен зов" призовава за единство в църквата

Бургаското сдружението "Православен зов" с реакция срещу избора на Сливенски митрополит и опитите за разкол в църквата. В писмо изпратено до Врачанския митрополит Григорий, който е наместник-председател на Светия синод, те призовават Синода да прекрати мълчанието си по отношение на действията на част от митрополитите и уставът да бъде спазван...

публикувано на 27.05.24 в 13:53

Публична лекция в Бургас на тема "Славянските азбуки – между България и Византия"

Лекция на тема „Славянските азбуки – между България и Византия“ ще бъде изнесена на 30 май, четвъртък, от 19:00 ч. в КЦ „Морско казино“ – Бургас, в зала „Георги Баев“. Гост-лектор ще бъде дин. Димо Чешмеджиев – професор в Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Проф...

публикувано на 27.05.24 в 13:28

Над 3500 бебета са се родили с помощта на фондация "Майки за донорството"

Неправителствената организация „Майки за донорството“ отбеляза през тази седмица 10 годишен рожден ден. Фондацията е единствената  организация учредена от донори на яйцеклетки , които са заедно от близо 14 години. Каузата на „Майки за донорството“ е донорството на яйцеклетки и сперматозоиди.  Хиляди са семействата в страната ни, които..

публикувано на 26.05.24 в 16:00
На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений (вдясно) бе обявен за Сливенски митрополит.

Новият Сливенски митрополит Арсений: Вратата ми ще бъде отворена за всеки, който търси помощ, утеха или съвет

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската..

публикувано на 26.05.24 в 14:31
Знеполския епископ Арсений беше избран за Сливенски митрополит. Той получи 7 гласа, а  Мелнишкия епископ Герасим - 5.

Новият Сливенски митрополит е Знеполският епископ Арсений

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран днес със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, съобщи БТА.  За другия кандидат - за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа.  Резултатите от избора обяви..

обновено на 26.05.24 в 11:10