Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

| обновено на 18.04.24 в 10:48



90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов.


Тодор Станилов е име от културния живот на Бургас в един доста продължителен период, посочи директорът на галерията  Георги Динев:

"Той е работил в театъра дълго време с Недялко Йорданов, който ще открие изложбата. Били са приятели и има какво да разкаже, познавайки ги отблизо. Тези великолепни картини показват част от културния живот, който се е водил в Бургас. Работил е с много режисьори, постановките са били интересни. Бургаската общественост ще си припомни творческия път на Тодор Станилов, а по-младите ще се запознаят с тази част от историческото наследство в изобразителното изкуство на града."


Сред картините са сценографии на "Хамлет" от Шекспир, "Пътник без багаж" на Жан Ануи, "Седма заповед" на Дарио Фо, както пиесите "Имате ли огънче", "Мата Хари" и "Развод по български" на Недялко Йорданов, "Процесът срещу богомилите" и "Носете си новите дрехи, момчета" на Стефан Цанев, "Легенда за Сибин" на Емилиян Станев и много други.

Художникът е работил и живопис, темпера и акварел, но сценографските му проекти са най-сериозната част от творчеството му, добавя Динев.  Характерното в почерка му е плътността на изображението, тежките тонове, които са свидетелство и за естетиката на епохата.

Експозицията ще бъде открита в 18 часа и може да бъде разгледана до 10 май.


Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 г. Завършва специалност „Сценография“ във ВИИИ „Н. Павлович“ при проф. Георги Каракашев през 1958 г. Работи като щатен художник в ДТ - Димитровград (1958-1962), ДТ - Бургас (1962-1996).  Той е един от най-големите български художници - сценографи в историята на родния ни театър. Почетният гражданин на Бургас е с изключителен принос и собствен почерк в това изкуство. Той е и първият български художник - проектант удостоен с годишната награда на съюза на артистите в България - 1974 г. за сценографията на спектакъла „Любов необяснима”.


Има самостоятелни изложби сценография и живопис в България и многократно е участник в международни изложения и биеналета. Дълги години бе в ръководството на ДТ „ Адриана Будевска” - Бургас и главен сценограф, както и директор на трупата. Има стотици реализирани постановки в България и чужбина. В последните си години направи и експозиции - акварел и туш.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трио „Déjà vu” представят първия си самостоятелен албум в родния Бургас

Бургаските музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието ще се състои на 1 май /сряда/ от 17:30 часа на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“. Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков от вокалното трио са подготвили незабравима вечер за бургаската публика. Албумът „Път към върха”..

обновено на 01.05.24 в 10:06

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на..

публикувано на 01.05.24 в 08:51

Иконописецът Тошко Вачев с изложба в църквата на остров "Св. Анастасия"

Изложба на икони ще представи Тошко Вачев на остров "Св. Анастасия". Тя е подредена в преддверието на островната църква и ще бъде открита днес на 1 май. Събитието е и по случай десетгодишния юбилей на туристическия комплекс.  Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била..

обновено на 01.05.24 в 07:47

Руси Чанев ще получи "Аскеер" за цялостен принос към театъра

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 16:18

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

От 2 май стартира кандидатстването за Сесия 2 на общинския фонд "Култура"

Културни организации, юридически лица, творци, упражняващи свободни професии в сферата на културата от община Бургас, могат да подават своите проектни предложения онлайн, като финансови средства ще се предоставят след конкурс, проведен по реда и при условията на Правилника на Фонда. Съгласно ЗДДФЛ, кандидатите по Направление 1 могат да са от..

публикувано на 30.04.24 в 12:44

18 отличия за Танцова школа „Еstrella“ на конкурса ”Magic World”

Танцова школа „Еstrella“ с ръководител Олга Мохова спечели 18 награди на престижния конкурс „Magic World“ в Хасково. От тях  10 първи места, 5 втори и 3 трети. Общо 72 участника на школата представиха хореографии в стилове: джаз, шоу денс, боливуд, лирикъл, модерн, акро денс, диско и поп денс, хип хоп. „Отлично се представиха всички възпитаници на..

публикувано на 29.04.24 в 16:41