Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Снимка: БГНЕС

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята.

От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му продължават с много страдания и скръб.

"Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни изпитания, страдания, неразбиране, отхвърляне, предателство и в края на краищата разпятие и погребение за Исус Христос", разясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод разясни.

Кулминацията на тези страдания или страсти, от където идва името на Страстната седмица, превръща тази седмица в най-тъжният период през цялата година.

"Която във всеки един от дните ни представя събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята".

Велики понеделник е денят, в който се припомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

"Небесният жених, който идва да спаси всеки от нас. Нашата душа е неговата невеста и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в истинското му величие, а то е именно неговата богочовешка личност".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен отлага изграждането на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината. Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията бяха те да доставят електричество за собствена консумация на общината, с което да се намалят сметките за..

публикувано на 15.05.24 в 15:28

Изплащането на "украинската помощ" ще приключи до края на май

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани, съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол.  Изплащането на помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите,..

публикувано на 15.05.24 в 15:22

Кметът на Царево ще е представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело

Кметът на Община Царево беше избран за представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Марин Киров е и член на Регионалния съвет.  В Бургас се проведе заседание на Регионалниясъвет за развитие към МРРБ за Югоизточен район. Кметът на Община Бургас Димитър Николов беше избран за председател на съвета...

публикувано на 15.05.24 в 14:58

От днес влиза забрана за строителството в Царево, Ахтопол и Созопол

Забрана за извършването на строителни и монтажни дейности ще бъде въведена от днес (15 май) в Царево и Ахтопол. Заповедта е подписана от кмета Марин Киров с оглед нормалното протичане на туристическия сезон.  След 1 юни няма да могат да се извършват строителни дейности и в землищата на Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово. Изключение се допуска..

обновено на 15.05.24 в 12:28

Обновиха още една знакова сграда в центъра на Бургас

Завърши ремонта с фасадна реставрация на стара частна сграда на бургаската ул. „Александровска“. Това става възможно  с административното съдействие на Общината и чрез осигуреното финансиране на Министерството на културата. През 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в централната част на Бургас, информират от Общината...

публикувано на 15.05.24 в 11:46

Бургас ще отбележи Деня на геноцида над българския народ по време на османското иго

17 май се отбелязва в Бургас като Ден на геноцида над българския народ по време на османското иго, съобщават от Общината. Това е факт след решение на Общинския съвет в града. Мястото за поклонение пред паметта на загиналите е  Българово. Програма 11:30 часа Заупокойна молитва в храм „Св. Атанасий“,  отслужена от отец Захарий 11:50 часа..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

ИАРА зариби Гребен канал - Ямбол

Близо 7000 рибки бяха пуснаха във водата на Гребен канал - Ямбол, съобщи Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Служителите от сектор "Рибарство и контрол" - Стара Загора" с териториален обхват Ямбол, присъстваха на зарибяването. Рибките са от вида шаран с тегло 150 грама.   Зарибителният материал беше дарен от фирма и е с..

публикувано на 15.05.24 в 09:36