Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес: cholakov.b@bnr.bg

Телефон на слушателя: 0361 22 470 

Последвайте "Полет над Родопите" в Facebook и Instagram

Полина Стефанова и Галин Ангелов

Музиката е лекарството в дните на карантина за много изпълнители

В тези дни на национална изолация много хора си останаха по домовете. Повече от седмица в социалната мрежа фейсбук хората на изкуството изнасят, концерти, поздравяват с изпълненията си всички, които са си у дома и призовават да спазват карантината...

публикувано на 28.03.20 в 16:04

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.   На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като..

публикувано на 28.03.20 в 13:55

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се..

публикувано на 28.03.20 в 13:40
Смиляна Захариев

Най-силният глас на планетата- Смиляна Захариева запя в подкрепа на ген. Мутафчийски

Тази вечер, точно в 21:00 часа, най-силния глас на планетата Смиляна Захариева пя за ген.проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началникът на Националния оперативен щаб. Смиялна Захариева се включи в кампанията на българите в подкрепа на българските медици,..

публикувано на 21.03.20 в 22:17
„Нов живот - 1948“ с. Чепинци

Читалището - културното средище в малките населени места

Знаете, че читалищата са културното средище на едно населено място. Такова е и читалището в рудоземското село Чепинци.  От там могат да се похвалят с много медали и дипломи от най-големите събори и фестивали в страната. Представяли са родния..

публикувано на 21.03.20 в 14:10
Теди Еротеева

Народната певица Теди Еротеева се връща към корените си с "Песен за село Бельово"

Народната певица Теди Еротеева създаде песен аз родното село на родителите си – Бельово. Текста на песента е написан преди години в един зимен ден, разказва младата певица. „Моето семейство беше на село, а аз си бях в София и учех за..

публикувано на 21.03.20 в 13:20

Тодор Тодоров и Аглика Каменова за любовта към родопската каба гайда

Оркестър „100 каба гайди“ е създаден през 1961 г. в гр. Смолян, с главен организатор и диригент Апостол Кисьов, а след 1965 г. и с концерт-майстор Анастас Иванов (бай Тасо). Наброявал е над 100 участници от Средните Родопи на възраст от 40 до 75..

публикувано на 14.03.20 в 13:50

Отмениха "Пролетно хоро" във Велинград заради Covid-19

Предвид създалата се ситуация с коронавирус Covid-19, организаторите отлагат деветото издание на фестивала "Пролетно хоро" във Велинград, който трябваше да се проведе на 21 март.  Ситуацията към момента не позволява провеждане на насрочения за 21.03.2020..

публикувано на 11.03.20 в 16:50

Ученици от НУФИ Широка лъка откриват юбилейния концерт "Млади фолклорни таланти"

На 8 март в първо студи на БНР ще се проведе XX юбилеен концерт "Млади фолклорни таланти". Концерта ще се излъчва от 14:00 часа в ефира на програма "Хоризонт" и в интернет платформите на Бинар. Концертната програма ще открият ученици от..

публикувано на 07.03.20 в 16:11

Започна записването за участие в Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2020”

Започна записването за участие в XI-то издание на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2020”, който ще се проведе на 13 - 14 юни 2020 г. /събота и неделя/ на откритата сцена в центъра на с. Лозен, общ. Любимец, обл. Хасково...

публикувано на 07.03.20 в 13:50