И българите в чужбина излизат на протести

Стотици българи в чужбина ще излязат заедно на протест. "Не сте сами!” Това е посланието, което сънародниците ни от десетки градове извън България искат да изпратят днес на протестиращите в страната. Сънародниците ни се обединяват в общи протестни шествия,..

публикувано на 02.08.20 в 12:34

Хотелите в Турция няма да затварят, дори да се установят случаи на коронавирус

Хотелите в Турция няма да бъдат затваряни, в случай че бъде установено заразяване с коронавирус сред гостите. Персоналът ще действа съгласно инструкциите, изпратени от Министерството на културата и туризма на Турция. Предвидени са специални помещения за..

публикувано на 02.08.20 в 11:59

Пожарите в Хасковско са локализирани

Локализиран е пожарът възникнал между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. Пламъците са обхванали площ около 3000 дка, 600 дка от тях са към горския фонд, а останалите 2400 дка са предимно сухи треви и храсти. В момента на място са..

публикувано на 01.08.20 в 14:33

Над 1 милион са монтираните дистанционни електромера

ОТ EVN-Електроснабдяване отчитат, че въвеждането на дистанционните електромери се е оказало далновидно в ситуацията на извънредно положение.  Не са били изложени на опасност както отчетниците, така и клиентите на компанията. Над 1 милион..

публикувано на 30.07.20 в 14:16

Всички небитови клиенти ще закупуват електрическа енергия на свободен пазар

 На 26 юни 2020г в Държавен вестник бяха публикувани промени в Закона за енергетиката, според които, считано от 01.10. 2020г. всички небитови, клиенти ще закупуват енергия на свободен пазар и няма да имат регулирани цени. Този процес е..

публикувано на 30.07.20 в 13:55

9 000 маски ще бъдат раздадени на живеещите в населените места на община Кърджали

 9 000 маски ще бъдат раздадени на живеещите в населените места на община Кърджали в следващите дни. Това стана ясно на среща на ръководството на община Кърджали с кметове на населени места и кметски наместници, която се проведе днес. Кметът Хасан..

публикувано на 29.07.20 в 17:19

Възстановено е водоподаването в 10 населени места в Димитровградско

Възстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска община, но водата може да се ползва само за битови нужди, предупредиха здравните власти. Второ денонощие на сух режим остават четири общини по поречието на река Марица. Водата там беше..

публикувано на 29.07.20 в 13:12

Хиляди се стекоха около „Св. София“ за историческата церемония по превръщането на църквата в джамия

Десетки хиляди вярващи са изпълнили района около "Св. София", където малко по-късно с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, храмът ще бъда открит отново като действаща джамия.  Стотици хора от цяла..

публикувано на 24.07.20 в 12:22

Траур в Гърция заради превръщането на „Св. София“ в джамия

Траурен звън на камбани звучи в Гърция. Християнските знамена пред храмовете са свалени наполовина. Хиляди гърци са на литургия в подкрепа на християнството и срещу превръщане на катедралата „Света София“ в джамия. Гърция активизира дипломацията си по..

публикувано на 24.07.20 в 12:16

Хуба Велчева - първата жена - концесионер в района на Хасково

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, създадена по инициатива на областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, ще ви разкажем за първата жена-концесионер в района - Хуба Велчева, родом от село Черноконево, квартал на днешния..

публикувано на 23.07.20 в 14:45

Шина Гергьовска от Широка лъка навърши 100 години

Кметът Николай Мелемов поздрави днес столетничката Шина Тодорова Гергьовска от Широка лъка, която на 23 юли т.г. навършва сто години. По традиция той и връчи поздравителен адрес и сумата от 500 лв., която Общината дарява на възрастните хора достигнали..

публикувано на 23.07.20 в 14:29
Параклис

Християни и мюсюлмани от Черничево се събраха, за да отбележат църковния празник на параклис "Свети Илия"

В двора на параклис "Свети Илия" в село Черничево се събраха християни и мюсюлмани , за да отбележат църковния  празник Илинден. В двора на един от трите праклиса в селото, който носи името на Свети Илия се събраха над стотина жители и гости на..

публикувано на 20.07.20 в 15:51
Foto: BTA

Къде са задължителни маските в съседна Гърция

В самолети и фериботи не се позволява качване на пътник, ако не е с маска. На корабите пътуват и проверяващи екипи,които следят за спазване на всички предпазни мерки. Маските са абсолютно задължителни в градския транспорт, таксита, болници,частни..

публикувано на 19.07.20 в 12:19

Храмът "Св. София" ще остане отворен за посетители от всички вероизповедания

Въпросът за "Св. София" е суверенно решение на Турция, което трябва да бъде уважавано, и храмът ще продължи да бъде опазван според Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство и турското национално законодателство. Това..

публикувано на 19.07.20 в 12:12

Известният живописец Петър Пиронков: Изложбата на Пловдивската бохема е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите

Ценителите на изобразителното изкуство в Смолян ще бъдат зарадвани с изложба от шедьоври на Петимата пловдивски бохеми. Великолепни творби на Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Христо Стефанов и Димитър Киров ще бъдат представени в..

публикувано на 18.07.20 в 16:11

Административният съд в Кърджали отхвърли увеличението на местните данъци и такса смет

Административният съд в Кърджали се произнесе в полза на областния управител и с решение от 10 юли т.г. отхвърли увеличението на такса битови отпадъци /ТБО/ за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Никола Чанев обжалва..

публикувано на 16.07.20 в 17:17

Старши комисар Щерьо Милчев е преназначен за директор на ОДМВР-Кърджали

Началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов представи днес новия директор на ОДМВР-Кърджали пред ръководния състав на дирекцията. Старши комисар Щерьо Милчев, който досега заемаше поста на зам.-директор, е..

публикувано на 16.07.20 в 15:38

Д-р Марин Мухтаров е един от редакторите в първото самостоятелно издание у нас за паразитозите в гастроентерологията

От печат излезе монографията „Паразитни болести в гастроентерологията“ от доц. д-р Виолина Боева-Бангьозова, д.м. (паразитолог), д-р Марин Мухтаров, д.м. (гастроентеролог), д-р Марлена Панайотова, д.м. (детски гастроентеролог) и Петя Драгомирова..

публикувано на 16.07.20 в 13:52

Нови срещу стари ограничителни мерки за дискотеки и нощни заведения. Граждани коментират

На 12 юли се съобщи, че Министерството на здравеопазването отново отваря нощните заведения на закрито и разрешава организирането на групови събирания, при спазване на противоепидемичните мерки. Това решение беше в зето само три дни след като..

публикувано на 16.07.20 в 13:32

Жители на община Минерални бани готвят гражданско неподчинение

Жители на община Минерални бани подготвят протестна акция във връзка с неизпълнението на маршрутни разписания от областната транспортна схема на Хасковска област. Те смятат да изразят своето гражданско неподчинение, като блокират участъци от главни..

публикувано на 16.07.20 в 11:33