Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция арестува петима бойци на "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските сили за сигурност задържаха петима бойци от групировката "Ислямска държава", които са планирали да извършат атентат в Истанбул.

За ареста съобщи валийството на северния окръг Самсун, където бяха задържани терористите, цитирано от вестник "Сабах".

Силите за сигурност са получили обаждане на 15 август вечерта, че група терористи закупили билети за Истанбул, където планирали да извършат атентат, се казва в изявлението. След получаването на информацията са били организирани силите за сигурност и в два часа след полунощ на три различни адреса са били извършени специални полицейски операции. При тях са били задържани петима от общо седем заподозрени, а останалите двама се издирват.

Вчера беше съобщено, че миналата седмица полицията в Истанбул е задържала боец от "Ислямска държава", издирван от "Интерпол". По данни от социалните мрежи арестуваният терорист се казва Мехди Айда. Той е с белгийско гражданство и е пристигнал в Истанбул с цел да подготвя атентат в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руският гражданин, задържан в Турция, подготвял атаки срещу базата "Инджирлик" и алевитското малцинство

Руският гражданин, задържан в Турция за подготвяна атака срещу американски самолет в района на базата "Инджирлик", е планирал нападение и срещу организация на алевитското религиозно малцинство. Ренат Бакиев е роден в Татарстан и е бил обучаван от..

публикувано на 11.08.17 в 19:06

Бинали Йълдъръм: Турция взема необходимите мерки по границата със сирийската провинция Идлиб

Турция взема необходими мерки по границата си със Сирия, в района на провинция Идлиб, обяви турският премиер Бинали Йълдъръм , цитиран от Ройтерс. Турция споделя 150-километрова граница със Сирия в района на провинцията, в която джихадисти контролират..

публикувано на 11.08.17 в 15:41

Премиерът на Турция обсъди сигурността в страната с ръководителите на разузнаването и въоръжените сили

На среща в Анкара турската изпълнителна власт обсъди сигурността в страната. В резиденцията "Чанкая" се събраха премиерът на Турция Бинали Йълдъръм , външният министър Мевлют Чавушоглу , както и неговият колега с ресор търговия, ръководителят на..

публикувано на 09.08.17 в 18:26