Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиянието на президента Реджеп Ердоган върху разузнаването в Турция е засилено

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици държавни служители в Турция бяха уволнени, а влиянието на президента Реджеп Ердоган върху разузнаването беше засилено с два указа, влезли в сила от днес.

С указите биват уволнени над 920 държавни служители, сред които университетски преподаватели и служители в силите за сигурност заради връзки с организации, представляващи заплаха за националната сигурност на Турция. Закриват се и 6 граждански организации.

Разрешава се на 57 служители, които са били уволнени по-рано, да се върнат на работа.

Същевременно се обявява откриването на 32 000 свободни места за полицейски служители и 6000 души в съдебната система. И двете държавни служби бяха силно засегнати от масовите уволнения след опита за преврат миналата година.

Друга важна промяна касае разузнаването. Създава се Национален разузнавателен координационен съвет, оглавяван от президента. Това означава, че специалната служба МИТ ще докладва на него, а не на изпълнителната власт. Нейният ръководител ще може да бъде разпитван само с разрешение от президента.

Двата нормативни акта са били обсъждани на заседание на Министерския съвет на 15 август, председателствано от президента Ердоган.

След опита за метеж от 15 юли 2016 г. в Турция беше въведено извънредно положение, в рамките на което се издават подобни декрети. Над 100 000 души загубиха работата си, а десетки хиляди бяха арестувани след опита за смяна на властта.

Междувременно премиерът Бинали Йълдъръм коментира вчерашното изказване на политик националист. В четвъртък лидерът на опозиционната националистическа партия в Турция Девлет Бахчели каза, че планираният за септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да бъде разглеждан от Турция като причина за война. Йълдъръм заяви, че референдумът няма да доведе до военни действия от страна на Турция и определи идеята като грешен път.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!