Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Ердоган: В Европа враждебността срещу Турция стана средство за облекчаване на собствените проблеми

Снимка: БГНЕС

Думите на германския канцлер Ангела Меркел, че Турция не може да се присъедини към ЕС и че тя ще търси обща позиция с другите европейски лидери за прекратяване на преговорите за присъединяване на страната,   провокираха реакции на Анкара.

Пръв в "Туитър" реагира говорителят на президента Реждеп Ердоган Ибрахим Калън. По думите му, не е съвпадение, че по време на дебатите ударение е било поставено върху Турция и президента Ердоган.

Той също така написа, че фактът, че Германия и Европа, пренебрегвайки основни и спешни проблеми, атакуват Турция и Ердоган, отразява стеснения хоризонт в Европа. В Европа враждебността срещу Турция се превърна в средство за облекчаване на собствените проблеми чрез създаването на враждебен друг.

Калън отново обвини Германия, че открито приютява ПКК и движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Според него няма голямо значение кой ще спечели изборите за Бундестаг, защото нито Меркел, нито Шулц са коментирали растящия расизъм и нетолерантност в Германия.

Пак в тази социална мрежа министърът на европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик обяви, че не приема подобни обидни послания и допълни, че германските политици трябва да се откажат от този невнимателен, непремерен език, използван от работещите да отровят турско-германските отношения. Министър Челик смята, че популистите градят нова Берлинска стена. По негово мнение, някои политици, които не знаят какво е Европейският съюз, смятат, че това са Съединени германски щати.

През миналата седмица германското списание "Шпигел" съобщи, че федералното правителство е отхвърлило искането на Турция да бъдат замразени активите на 80 души и на различни организации, обвинени от Анкара, че са част от движението Гюлен. Германските власти не са намерили правни основания за такова действие.

На 31 август на летището в Анталия бяха задържани двама германски граждани от турски произход по подозрения за връзки с опита за преврат от миналата година. Днес беше съобщено, че единият от двамата съпрузи е бил освободен. Общо 11 германски граждани са задържани в Турция по политически обвинения, като някои от тях са с двойно – германско и турско – гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йомер Челик

Йомер Челик: Изказванията за прекратяване на преговорите между Турция и ЕС са атака срещу европейските принципи

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че изказванията за прекратяване на преговорите на страната му за членство в Европейския съюз са равносилни на атака срещу принципите, на които е основана Европа . Коментарите му дойдоха днес..

публикувано на 04.09.17 в 15:04
Щефен Зайберт

Берлин: Турция не е готова да се присъедини към ЕС

Турция не е готова в момента да се присъедини към Европейския съюз, каза говорителят на германския канцлер, след като на предизборния диспут снощи Ангела Меркел заяви, че Анкара не би трябвало да стане държава-членка . Думите на канцлера говорят..

публикувано на 04.09.17 в 14:45

ЕК: Действията на турските власти правят невъзможно присъединяване на Турция към ЕС

Действията на турските власти правят невъзможно присъединяване на Турция към ЕС, е заявената днес позиция на Европейската комисия, след като германският канцлер Ангела Меркел призова за прекратяване на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС,..

обновено на 04.09.17 в 15:07

Отношенията между Германия и Турция се влошиха след ареста на още двама германски граждани

Още двама германски граждани са били арестувани в Турция, съобщи външното министерство в Берлин. Арестът е извършен в четвъртък и все още няма информация какво е обвинението срещу тях. Според дипломати обаче отново става дума за политически акт. Германия..

публикувано на 01.09.17 в 16:42