Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение

| обновено на 18.09.17 в 10:41
Снимка: БГНЕС

17 милиона ученици тръгват от днес отново на училище. Учебната година ще продължи до 8 юни 2018 г., а първият срок приключва на 19 януари.

В Истанбул между 6 и 13 часа превозът с линиите на градския транспорт е безплатен, но въпреки това заради големия брой училищни минибуси, които се включиха в движението, се образуваха големи задръствания. От Истанбулската голяма община осигуряват възможности и за безплатно паркиране на тези превозни средства на общинските паркинги. В предните дни бяха организирани психотестове за водачите на училищните автомобили и проверки за тяхната техническа изправност.

В страната училищните униформи са задължителни, но всяко учебно заведение само определя техния вид и цветове.

Откриването на учебната година е съпътствано от разгорещени спорове за характера на образованието. Полемика предизвика идеята на президента Реджеб Ердоган за отпадане на приемния изпит за средно образование. Според него трябва цялостно да се повиши нивото в училищата. Поради голямата конкуренция при приемните изпити децата се записват на курсове за допълнителна подготовка.

В новите учебни програми отпадна преподаването на теорията за еволюцията и беше засилен религиозният компонент в съдържанието. Поради това вчера синдикати в образоватената сфера и опозиционни организации проведоха митинг в истанбулския квартал "Картал" с настояване за светско, научно, безплатно образование на майчин език.

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение. Според министъра на образованието Исмет Йълмаз темите са опростени с оглед на хармонизирането им с развитието на учениците, а теорията за еволюцията е прекалено сложна за средното училище и затова ще се преподава в университета.

В последните 15 години Турция преживя 6 пъти реформа на образователната система, но въпреки това съществуват големи разлики в качеството на обучението в престижните училища и масовото образование. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!