Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В турския град Силиври се открива съдебен процес срещу 30 журналисти

| обновено на 18.09.17 в 11:50
Участници в протест в защита на задържаните журналисти от в. "Джумхуриет" под наслов "Журналистиката не е престъпление" в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Силиври се открива съдебен процес срещу 30 журналисти от закрития опозиционен всекидневник "Заман". Журналистите са обвинени в "опит за промяна на конституционния ред".

Процесът се гледа от 13-и съд за тежки престъпления и се провежда в затвора в Силиври. Прокуратурата поиска по 3 утежнени доживотни присъди за всеки от подсъдимите по обвинения в опит за въоръжена промяна на установения конституционен ред и членство в терористична организация. Вестник „Заман“ беше тясно свързан с движението на проповедника Фетуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за опита за преврат от 15 юли миналата година.

От обвинените 30 души 21 се намират в ареста, където вече прекараха 14 месеца. Делото срещу другите деветима подсъдими се води задочно. През изминалото десетилетие изданието се радваше на най-висок тираж в Турция. То влезе в конфликт с властите след публикуването в края на декември 2013 г. на обвинения за корупция срещу министри и дори лично срещу настоящия президент Реджеп Ердоган, тогава в качеството му на министър-председател. През март 2016 г. властите поеха юридическия контрол върху вестника, а след опита за преврат той беше закрит.

В столицата Анкара ще има поредно заседание от съдебния процес срещу бившата съпредседателка на прокюрдската Демократична партия на народите Фиген Юксекдаг по обвинения за "подбуждане към извършване на престъпление" и "нагнетяване на враждебност и омраза в обществото".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!