Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция подкрепят териториалната цялост на Ирак и Сирия

| обновено на 29.09.17 в 07:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция и Русия са единодушни в подкрепата си за териториалната цялост на Ирак и Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след среща в Анкара с руския си колега Владимир Путин.

Двамата лидери проведоха среща на четири очи в продължение на около два часа. В изявленията си след това те потвърдиха готовността си за продължаване на работата по зоните за прекратяване на огъня в Сирия.

Владимир Путин припомни, че инициативата за създаване на тези зони е дошла след тяхна предишна среща. По думите му, въпреки всички трудности те са началото към спиране на конфликта в близкоизточната страна. Руският лидер допълни, че продължава координацията между външните министерства, военни и специалните служби на двете страни.

Турският президент на свой ред акцентира, че запазването на териториалната цялост на Сирия и Ирак е общо виждане на Москва и Анкара. Той подчерта необходимостта да се попречи на правителството в Северен Ирак да допусне още по-тежка грешка. От своя страна руският президент се позова на позицията на руското министерство на външните работи, която е по-обтекаема.

Владимир Путин отбеляза и положителното развитие на двустранните икономически отношения и връщането на 2,5 млн. руски туристи в Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!